Hlavní obsah

Policie aktuálně pátrá po 11 dětech, letos jich hledala už přes tisíc

Právo, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie denně obdrží přibližně dvacet oznámení o ztraceném dítěti. Vypátrat je většinou dokáže v řádu několika minut až hodin. Od začátku letošního roku policisté vyhlašovali pátrání v 1300 případech, přičemž průměrné roční statistiky se pohybují okolo 2000 případů. V aktivním pátrání je v současnosti jedenáct dětí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novinářům to ve čtvrtek řekl ředitel odboru pátrání policejního prezidia Jan Rybár. Stalo se tak při příležitosti mezinárodní konference neziskové organizace Amber Alert Europe, která se v Praze koná už podruhé. Organizace sdružuje na 21 povětšinou evropských zemí a Česko jí čestně předsedá.

„Ze všech specialistů a expertů v Evropě, které znám, je právě česká policie jedna z nejlepších a jde příkladem ostatním,“ ocenil Čechy zakladatel organizace Frank Hoen s tím, že je tomu tak především kvůli ochotě policistů a ministerstva vnitra zapojovat do pátrání veřejnost a nové technologie. Klíčová je podle něj také dobrá spolupráce se zahraničními kolegy.

Neformálnost pomáhá

Cílem akce je navázání kontaktů a seznámení se s policisty z jiných států, tak aby je bylo v budoucnu možné využít k rychlé, efektivní a neformální komunikaci v případech zmizení dítěte.

„Je to o tom, že se tu odborníci potkávají osobně a předávají si kontakty. Při těch samotných případech je pak důležité, že si dokážeme rychle předat informace,“ osvětlil ředitel kriminální policie a vyšetřování Michal Foit.

Tématy konference jsou, kromě předání zkušeností a poznatků mezi evropskými policejními experty, důvody, které děti mohou k útěku z domova mít.

„Policie by se měla totiž zajímat o to, proč dítě z domova uteklo, abychom jej nevypátrali a nevrátili ho naopak do nějaké „jámy lvové“, někam, kde je týráno či zneužíváno,“ vysvětlil Rybár.

Další nedílnou součástí bude téma smíšených manželství a s tím souvisejících rozvodů, kdy jeden z partnerů následně unese dítě do zahraničí.

„Dítě se pak stává prostředníkem k řešení manželských krizí,“ doplnil.

A právě v návaznosti na tuto problematiku se budou experti zabývat také spoluprací s orgány sociálně-právní ochrany dětí, a to i s ohledem na předcházení útěků z domova.

Ohrožené děti pomáhá hledat veřejnost

V Česku s pátráním po ztracených dětech pomáhá také Národní koordinační mechanismus, který před deseti lety spustilo ministerstvo vnitra. Přínos spočívá v tom, že pohřešované dítě dostane v systému označení „dítě v ohrožení“, a tím se automaticky upozorní média, jejichž prostřednictvím se o pátrání dozví veřejnost.

Takový status policie hledaným dětem přiřazuje v případech, kdy jsou reálně v ohrožení života, například jsou handicapované nebo u sebe nemají potřebné léky. Letos policisté podle Rybára pátrali po 17 ohrožených dětech.

Reklama

Výběr článků

Načítám