Hlavní obsah

Polák surově zavraždil prostitutku, prý potřeboval peníze na léčbu žloutenky

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Potřeboval půl miliónu na léčbu žloutenky, tak se rozhodl okrást prostitutku, věci ale nešly podle plánu. Tak zní obhajoba Damiana Jerzyho Matysika (40), souzeného Krajským soudem v Praze pro surovou vraždu prostitutky v Kolíně. Žena se podle něj oproti jeho očekávání nelekla, ale začala mu nadávat, tak ji ubodal. Matysikovi hrozí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.

Foto: Petr Horník, Právo

Polák Damian Jerzy Matysik obžalovaný z vraždy prostitutky u Krajského soudu v Praze

Článek

Polský montér z boleslavské škodovky žil v Česku čtvrtým rokem, když ho napadlo, že by mohl sehnat od devětačtyřicetileté prostitutky Anabel, za kterou asi rok chodil, peníze na léčbu žloutenky typu C, kterou údajně trpí. Paní Anabel mu údajně řekla, že nejstarší profesi světa provozuje už třináct let, Matysik z toho usoudil, že by mohla mít půl miliónu korun doma v trezoru vzhledem k tomu, že jde o nedaněné peníze.

Nebylo to jako v televizi

Letos v únoru se k ní tedy objednal na privát. S sebou si přinesl lepicí pásku, pouta, pistoli, latexové rukavice, pepřový sprej, nůž a kabel. Nejprve Anabel standardně zaplatil patnáct set korun, následně na ni ale vytáhl plynovou napodobeninu glocku.

„Myslel jsem, že půjdu za tou ženou, ukážu zbraň, ona se vyleká a řekne, kde jsou peníze, a já si je vezmu,“ nastínil svůj plán soudu Matysik. Anabel ale místo toho začala na Matysika křičet a on zpanikařil a nastříkal jí pepřový sprej do očí. „Nebylo to jako v televizi, kdy se oběť bojí a všechno řekne,“ řekl Matysik.

Po vraždě se ubytoval U Kata

Paralyzovaná žena upadla na zem, ale pořád Matysikovi nadávala. „Začala mi nadávat do debilů a strašit, že její známí mě najdou a zabijou,“ řekl Matysik. Podle obžaloby Anabel proto zaklekl a omotal jí hlavu lepicí páskou a spoutal jí ruce. Poté ji měl dvanáctkrát bodnout nožem do krku, odtáhnout do koupelny a položit do vany plné vody. Z bytu pak prý ukradl pouhých šest set korun, tři telefony za zhruba pět tisíc korun a potom utekl na ubytovnu, kde přespával.

Z ubytovny odjel taxíkem do Kutné Hory, kde přespal v hotelu U Kata. Druhý den přenocoval v Poděbradech a v pondělí nastoupil normálně do práce v Mladé Boleslavi. Policie Matysika zadržela cestou z práce v pondělí v noci v Nymburce.

Zabít ji nebylo v plánu, kaje se Polák

„Nechtěl jsem ji zabít, mám žloutenku typu C a je to smrtelná nemoc, a proto jsem vymyslel tak blbej nápad, že tu ženu jsem chtěl okrást, ale určitě ne zabít,“ kál se před soudem Matysik. „Nebylo to schválně, nebylo to naplánováno,“ dodal.

Podle manžela zavražděné, který byl současně jejím manažerem, i ženy, která se manželům starala o domácnost a sem tam zavražděnou zastoupila v práci, s Matysikem byly v minulosti problémy. Byl prý prudší a násilnější. Jednou Anabel měl vyhrožovat, protože musel čekat o pět nebo šest minut déle.

„Kdybych byl doma, tak by to nepřežil. Hodný ženský tohleto udělat,“ otočil se na Matysika během výpovědi manžel zavražděné. „Pustěj tě a přijdu si pro tebe,“ zasyčel na Matysika při odchodu ze soudní síně.

Soudní líčení bylo původně naplánováno na dva dny, soudní psycholog i psychiatr se z úterního jednání ale omluvili, a soudkyně Alexandra Chrdleová proto musela jednání odročit na polovinu září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám