Hlavní obsah

Podnikatel Vaškůj, který pomáhal Čunkovi, nenastoupil do vězení

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Police marně pátrá po Romanu Vaškůjovi figurujícím v kauze uplácení Jiřího Čunka. Pobyt zlínského podnikatele, který měl v červenci nastoupit do vězení za daňový únik půl miliardy korun, zatím není znám. Podle informací Mf Dnes prchá před vězením.

Článek

Přerovský soudce vydal zatykač na Romana Vaškůje poté, co se zlínský podnikatel vyhnul soudnímu líčení v případu, v němž měl 2. července vypovídat o své údajné roli v korupční kauze bývalého starosty Vsetína a expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka.

Pokud by se jeho role v případu potvrdila, hrozí mu až osmileté vězení. Obžalovaný se však k soudu nedostavil. Jeho obhájce Michael Bartončík se k místu pobytu svého klienta nechtěl vyjadřovat. Vaškůj je prý obchodně v Ázerbájdžánu, odkud míří do Curychu, uvedl přerovský soudce Jiří Barbořík, kterému byla kauza přidělena.

Pokud policie podnikatele nenajde, soud s ním povede řízení jako s uprchlým. Jeho jméno tak přibude na potencionální list slavných českých uprchlých milionářů skrývajících se v destinacích, v nichž české úřady nemají odpovídající pravomoci. Uprchli například Radovan Krejčíř nebo Tomáš Pitr.

Podnikatel je na útěku před nástupem do vězení

Vaškůj byl již v minulosti jednou souzen a to za daňový únik při obchodování s palivy. Dovážel v letech 1994 a 1995 ze Slovenska motorovou naftu a benzin. Údajně převáděl dovážené zboží papírově na další lidi, tzv. bílé koně. Povinnost platit daně poté padla na osoby, které paradoxně nikdy fakticky neměly dovezené zboží v ruce. Často taktéž nedisponovaly notnou částkou na uhrazení daně.

Právě za toto své jednání měl v červenci nastoupit 7, 5 letý trest odnětí svobody. Do vězení však nenastoupil a ani si nepřevzal soudní obsílku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám