Hlavní obsah

Podnikatel Prus se vrátil ze Seychel a stanul před ostravským soudem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Podnikatel Radomír Prus stanul v úterý před ostravským krajským soudem kvůli kauze týkající se úvěrového podvodu. Policie Pruse stíhá mimo jiné i kvůli dotačnímu podvodu za čtvrt miliardy. Prusovo jméno je spojeno i s nelegální těžbou dřeva v Beskydech.

Foto: Aleš Honus, Právo

Podnikatel Radomír Prus se vrátil ze Seychel a přišel k soudu.

Článek

Podnikatel strávil téměř tři roky na Seychelách, protože na něj byl vydán mezinárodní zatykač právě v souvislosti s obřím dotačním podvodem. V polovině minulého roku ale ostravský krajský soud zatykač zrušil, údajně kvůli procesním vadám.

Prus se tak vrátil do ČR a poprvé se objevil na veřejnosti právě v úterý, aby se hájil v jiné, menší kauze spojené s úvěrovým podvodem, který se měl stát před deseti lety. Komplikovaný případ se původně soudil v Brně, Vrchní soud v Olomouci ale část rozsudku zrušil a nařídil nové projednání.

Obavy z podjatosti brněnských soudců

Kvůli obavám z podjatosti brněnských soudců byl případ přidělen do Ostravy. Stejně jako v kauze čtvrtmiliardového dotačního podvodu, i v nyní projednávané kauze Prus tvrdí, že se ničeho nedopustil.

Obžaloba se týká celkem pěti lidí a Prusova role je v ní spíše okrajová. „Obžalovaní se měli v různém postavení a v různém rozsahu podílet na trestné činnosti, jejímž cílem mělo být vylákání finančních částek od bankovních institucí,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Olšarová. Škoda se blíží 80 miliónům korun.

Byla to cílená likvidace,
obžalovaný Radomír Prus

Obvinění podnikatelé vinu odmítají a tvrdí, že u soudu očistí svá jména. „Byla to cílená šikanózní akce, cílená likvidace ze strany insolvenční mafie, která na Ostravsku působí,“ řekl Prus.

„Odmítl jsem určitým lidem platit výpalné,“ dodal podnikatel, který se také označuje za oběť Toflova gangu, který vydíral podnikatele po celé republice. Hlavní líčení bude v následujících dnech pokračovat dalšími výslechy.

Radomír Prus má kromě probírané kauzy podle policie na svědomí i rozsáhlý dotační podvod, podle policie měl poškodit Evropskou unii o více než 267 miliónů korun a o další desítky miliónů měl poškodit Českou republiku.

Nelegální kácení lesů

Státní zástupce již v této věci sice podal obžalobu, soud ji ale vrátil k dopracování do přípravného řízení. Kdy se obřím dotačním podvodem bude soud zabývat, tak není jasné.

Jméno Radomíra Pruse je spojeno i s případem nelegálního kácení lesního porostu v Dolní Lomné v Beskydech. Prusova firma dostala loni na podzim od České inspekce životního prostředí pokutu ve výši tři milióny korun za to, že bez příslušných povolení vykácela jeden a půl hektaru lesa za účelem rozšíření sjezdovky ve zdejším lyžařském areálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám