Hlavní obsah

Podezření bez svědků. Policie zatím nemůže do míst, kde začalo u Hřenska hořet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hřensko

Policie má určité indicie, ale chybí jí konkrétní svědectví, které by objasnilo, co bylo příčinou rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Kriminalisté budou pátrat po ohniscích požáru, vyšetřování v místě ale může nastat až po uhašení. Nyní je zajímají i svědectví lidí, kteří viděli, odkud se nejdříve začal oheň šířit.

Foto: Jakub Bartosz, Novinky

Les v Českém Švýcarsku zničený požárem

Článek

O tom, jak momentálně vypadá vyšetřování, ve čtvrtek informoval novináře mluvčí policie v Ústeckém kraji Daniel Vítek.

Při vyšetřování vzniku požáru, který zasáhl 1000 hektarů Národního parku České Švýcarsko, se bude policie zajímat o ohniska. Zatím se ale do lokality nemůže dostat.

„Průzkum může začít až po dohašení. Bude do něj zapojeno rovněž kynologické oddělení s policejními psy vycvičenými k vyhledávání akcelerantů hoření,” sdělil Novinkám mluvčí.

Podle Vítka policii zajímají i svědectví lidí, kteří viděli, odkud se oheň začal nejdříve šířit. Pomoci by jim mohly také informace o tom, kde byla na začátku největší intenzita hoření.

Požár v HřenskuVideo: Hasičský záchranný sbor České republiky

„Nějaké indicie máme, ale konkrétní svědectví, která by nám dopomohla k objasnění totožnosti nějaké osoby, zatím nemáme,” řekl mluvčí na dotaz, zda se policii už nahlásili svědci.

Případ policie vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Stále je ale otázkou, zda byl za požárem třeba odhozený nedopalek cigarety a jiná nedbalost, nebo případně úmyslné zapálení.

Foto: Jakub Bartosz, Novinky

Rozsáhlý požár v Hřensku

V okolí požáru policie dohlíží na uzavírky silnic a hlídá místa, odkud byli obyvatelé evakuováni. Podle Vítka zatím nezaznamenali žádný případ krádeží či rabování. U uzavřených silnic policisté žádné zásadní problémy neřešili, lidé podle mluvčího uzavření oblasti akceptují.

Policie ale eviduje jeden případ, kdy se člověk s dronem pokoušel natáčet během leteckého hašení. Policie zná jeho totožnost.

Policie prověřuje požár v Českém Švýcarsku jako možné obecné ohrožení z nedbalosti

Domácí

„Prověřujeme, zda se nemohl dopustit trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti tím, že používal dron v době, kdy tu létaly vrtulníky," doplnil Vítek.

Kvůli uzavírkám nemohou přes Hřensko na Děčínsku projíždět ani pendleři, kteří dojíždějí za prací v Německu. Důvodem je velký pohyb hasičské techniky. Podle Vítka se na tomto zatím nic nemění.

Foto: Novinky

Likvidace požáru v Hřensku a okolí

Rozsáhlý požár likvidují hasiči od neděle. Z ohrožených vesnic muselo odejít kolem 450 lidí, část z nich byli turisté.

Ve čtvrtek je nasazeno asi 450 hasičů, pomáhá také sedm vrtulníků a čtyři letadla.

Reklama

Související články

Bojíme se, plameny jsou stále na dohled

Pan Jiří vlastní s manželkou dům v Hřensku i v nedaleké Mezné, kde shořelo už několik stavení. Neví, jestli mezi nimi není i ten jeho.

Výběr článků

Načítám