Hlavní obsah

Bojíme se, plameny jsou stále na dohled

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pan Jiří vlastní s manželkou dům v Hřensku i v nedaleké Mezné, kde shořelo už několik stavení. Neví, jestli mezi nimi není i ten jeho.

Likvidace a následky požáru v obci Mezná a okolí Video: Jakub Bartosz, Novinky

 
Článek

„Máme strach, je to stresující. Plameny jsou stále na dohled a kouř intenzivně cítíme všude kolem,“ řekl Právu před svým domem v Hřensku.

„Nemáme vůbec žádné informace, jak to vypadá v Mezné, víme jen to, co vidíme v televizi, a to nevypadá moc dobře,“ posteskl si se slzami v očích.

V Hřensku hasiči už několik dnů zasahují z automobilových žebříků.

„Klobouk dolů před hasiči, kteří ze žebříků krotí plameny, aby se nedostaly na naše obydlí,“ pochválil v Hřensku zasahující jednotky.

Hranice požáru v Českém Švýcarsku se daří držet na ploše 1000 hektarů

Domácí

Z požáru viní správu národního parku. „Vždyť se podívejte, jak ty skály vypadají,“ ukazuje směrem k masivu nad jeho domem.

„Jsou obrostlé stromy, které nám div nepadají na střechu domu, a různými nálety. Měli to už dávno z těch skal odstranit,“ domnívá se.

Mluvčí parku Tomáš Salov to odmítá. „Není cílem ani smyslem národních parků odstranit veškerý organický materiál, který může hořet, tak aby nemohlo dojít k požáru.“

„Je prostě nereálné zajistit tady stoprocentní požární bezpečnost. Je především potřeba, aby se lidé při zacházení s ohněm v lese chovali zodpovědně a pokud možno s ním nezacházeli vůbec,“ dodal Salov.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám