Hlavní obsah

Počítače lékařské fakulty v Hradci Králové zneužívali piráti

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Počítače patřící Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové, určené jen pro vědecké účely, zneužívali několik měsíců dva počítačoví piráti, kteří byli podle informací deníku Právo zároveň zaměstnanci fakulty. Oba využívali toho, že přístroje byly připojeny k vysokorychlostnímu internetu a díky tomu se podle informací Práva propojili s dalšími počítačovými piráty z jiných evropských zemí.

Foto: Novinky

Článek

Měli tak vzájemné přístupy například na servery v Belgii, Chorvatsku, Slovensku, Německu, Rakousku či Velké Británii. Piráti z těchto států včetně ČR si tak mohli vzájemně předávat obrovské množství dat, stahovat nejnovější filmy či hudbu. V Chorvatsku údajně dokonce piráti zneužívali k přenosu nelegálních dat počítače patřící jedné tamní nemocnici a sloužící k onkologickému výzkumu.

Policie oba zaměstnance lékařské fakulty zadržela v rámci celoevropské akce Scéna počátkem září. Po výslechu je sice bez obvinění propustila, nicméně jsou oba podezřelí z trestného činu porušování autorských práv. V počítačích totiž detektivové našli zhruba 1,8 terabytů zřejmě nelegálních dat, software, filmů a hudby. Právu to v pátek potvrdila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká s tím, že oba podezřelí jsou Češi.

V Praze jeden pirát

Kromě Hradce Králové policisté v září zasahovali také v Praze na strahovských kolejích ČVUT v místnosti, kde je umístěn server. I tam našli počítač plný pravděpodobně nelegálních dat s filmy a různým software, celkem jich bylo 400 gigabytů. [celá zpráva]

Zjistili, že za počítačovým pirátstvím na kolejích stojí jediný muž, který byl rovněž napojen na sítě v jiných evropských zemích. V době policejní razie však právě pobýval v Itálii. Nakonec ho ale detektivové našli, stejně jako oba další piráty z Hradce jej vyslechli, ale zatím rovněž neobvinili. Podle informací Práva šlo prý o zaměstnance ČVUT, kterého už ale z práce po zveřejnění zátahu propustili.

„Nyní čekáme na znalecké posudky, které mají určit, co vlastně v počítačích všechno bylo a kolik z toho si podezřelí pořídili nelegálně,“ řekla Právu Kopecká s tím, že zatím nelze říci, kdy posudky experti vyhotoví.

Až je policisté dostanou, dá se očekávat, že všechny tři podezřelé obviní. Hrozilo by jim pak až dvouleté vězení.

Celý případ rozjeli policisté v Belgii. Právě tam koordinovali celoevropský zátah, který proběhl zhruba ve dvanácti státech včetně Česka, a to ve stejný den i hodinu. Podle belgické prokuratury bylo zadrženo nejméně deset zahraničních počítačových pirátů, na rozdíl od těch českých už některé z nich policisté obvinili. Kromě podezřelých policisté při zátahu zabavili asi padesátku nelegálních serverů a stovky zkopírovaných filmů, přičemž některé z nich v té době ještě vůbec nebyly v distribuci. Tato celoevropská razie údajně citelně zasáhla evropskou scénu počítačových pirátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám