Hlavní obsah

Na strahovských kolejích byl místo pokoje server

Právo, los, rav, trj
Praha

Nejméně dva dny a jednu noc strávili pražští kriminalisté při razii proti počítačovému pirátství na strahovských kolejích. Na čtyřce, čili ve čtvrtém bloku kolejí, obsadili v úterý místnost č. 345, která z chodby vypadá jako běžný pokoj, ale je v ní umístěn server. Ve středu v akci ještě pokračovali.

Foto: Petr Janiš, Právo

Čtvrtý blok strahovských kolejí, kde razie proběhla.

Článek

„Vrazili sem v úterý v 9 hodin ráno, asi 15 chlapů. Všechny vyděsili. Ale zajímaly je jenom počítače v serverovně,“ popsal Právu jeden z obyvatel kolejí.

Při zásahu, který byl součástí celoevropské akce, kriminalisté hledali především nelegálně stažené a distribuované filmy, které se často ještě ani neprodávají, a zřejmě i cestu, jakou se šíří. Na Strahov prý jeli téměř najisto. „Špička je tady, na kolejích ČVUT,“ řekl Právu jeden z mužů zákona. [celá zpráva]

Podle informací servru eubusiness.com šlo policii většinou o televizní seriály v nizozemštině či s nizozemskými titulky. Při koordinované akci policie rozbila síť pirátů ze 12 zemí.

V Česku na dvou místech

V Česku podle informací Práva z důvěryhodného zdroje zasahovali policisté na dvou místech. Vedle strahovských kolejí, na nichž nebyli kriminalisté poprvé, šlo o sídlo jedné české firmy.

Čeští kriminalisté už zjistili jména zatím dvou podezřelých, kteří se měli na počítačovém pirátství ve velkém podílet. „Oba byli pouze ztotožněni, nikdo ale dosud nebyl zadržen ani obviněn,“ uvedl zdroj Práva. Ze strahovských kolejí policisté dosud neodvedli nikoho.

„Obecně se ale ví, že tam uživatelé mají hromadu kontrabandu. Funguje to ale tak, že někdo musí oznámit problém, to znamená ilegální sdílení,“ řekl Radiožurnálu odborník na počítačovou bezpečnost Petr Krčmář. Podle něho poskytovatel připojení k internetu patrně musel policistům říct, komu patřila konkrétní IP adresa konkrétního počítače.

V Belgii pět zatčených

V policejních sítích uvízlo během celoevropského zátahu proti pirátům 10 lidí. Oznámil to mluvčí belgické prokuratury Jean-Marc Meilleur. V Belgii, která dala k razii podnět, bylo zatčeno pět lidí, další zadrželi policisté v Polsku, Norsku a Švédsku. Zabavili zároveň 49 servrů s řadou nelegálně kopírovaných filmů, které se ještě vůbec nedostaly do distribuce.

„Jen v Belgii mohli piráti porušením autorských práv způsobit škodu 30 miliónů eur, v celosvětovém měřítku až kolem šesti miliard eur,“ uvedl Meilleur. Pro ilustraci dodal, že na jednom ze servrů, který se nacházel v Polsku, bylo 90 pevných disků a zhruba 180 terabytů informací.

Servery, které policie zabavila, patřily v některých případech například univerzitám či nemocnicím. Jejich kapacity byly zneužívány k pirátským aktivitám bez toho, že by k tomu patřiční lidé získali povolení jejich správců. V Belgii pětici zadržených hrozí až pětiletý trest vězení a kromě něj i vysoké pokuty.

Na strahovské koleje se policisté při pátrání po nelegálním softwaru zaměřili už před třemi lety. Zadrželi tehdy v celé republice sedm lidí. Nyní se akce uskutečnila v Belgii, Francii, Británii, Německu, Česku, Švýcarsku, Rakousku, Švédsku, Itálii, Nizozemsku, Polsku, Chorvatsku, Maďarsku a Norsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám