Hlavní obsah

Počet policejních odposlechů telefonů stále roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet případů, kdy policie při vyšetřování nasadila odposlechy telefonů, v posledních letech stále narůstá, ještě strmější je křivka v počtu odposlouchávaných telefonních stanic. Zatímco v roce 2000 policie využila odposlech v 1336 případech, loni to bylo již ve více než 5000.

Foto: Alena Lochmannová

Na připravené projekty od kraje půjde celkem 339 tisíc korun.

Článek

Podle nejvyššího státního zastupitelství se však tento vývoj vzhledem k rostoucímu počtu vyšetřovaných případů nejeví jako zásadní.

"Odposlech je všeobecně hodnocen jako velmi vhodný a účinný prostředek postihu kriminality," řekla ČTK mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Alena Blažková s odkazem na zvláštní zprávu úřadu.

Nejvyšší žalobkyně Marie Benešová se loni v reakci na sílící hlasy, že je policejních odposlechů moc, rozhodla zjistit skutečný stav věci. Zadala proto okresním a krajským státním zástupcům, aby shromáždili všechny případy odposlechů v loňském a předloňském roce. Výsledkem je zvláštní zpráva nejvyššího zastupitelství, která se jako první věnuje této problematice.

Ne vždy soud odposlech povolí

"Hysterie kolem odposlechů stoupá, a to by mohlo znamenat, že o ně nakonec přijdeme. A nevím, jak by potom (šéf protidrogové policie Jiří) Komorous pochytal evropské drogové bossy," zdůvodnila loni iniciaci zprávy Benešová.

Užití odposlechů navrhuje státní zástupce, schvaluje ho soudce. Odposlech a následný záznam hovorů provádí policie. Počet návrhů na odposlech roste každým rokem, drtivé většině soudci vyhoví. Loni vyhověli v 5015 případech, nevyhověli v 64. V roce 2002 se odposlechy použily v 4261 kauzách, neúspěšně o to žalobci žádali šestnáctkrát, v roce 2001 nebyli úspěšní v šesti případech, soudy vyhověly v 1336 kauzách.

"Tento vývoj nelze v žádném případě přeceňovat, byl-li by vzat v úvahu celkový počet věcí..., pak se uvedený nárůst, tak často zmiňovaný na různých fórech, nejeví tak zásadní," řekla mluvčí Blažková. Za sledované období jde podle ní o 350 000 až 400 000 nových trestních případů.

Většinu tvoří mobily

Odposlechy se používají zejména při vyšetřování závažné hospodářské trestné činnosti, například korupce, časté je také jejich využití při drogových obchodech či nájemných vraždách. V převážné většině evidovaných případů policie odposlouchává mobilní telefony. Záznam je poté možné použít u soudu jako důkaz.

Policejní prezidium již dříve připustilo, že v posledních letech počet odposlechů stoupl. Podle něj to souvisí také s tím, že se zvýšil počet majitelů mobilních telefonů. Zatímco v roce 1999 jich bylo 5,7 miliónu, předloni se počet zvýšil na téměř 12,6 miliónu, uvedlo prezidium.

Anketa

Je rostoucí počet policejních odposlechů v pořádku?
ano
41,5 %
ne
58,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 588 čtenářů.

Reklama

Související články

Tajné služby chtějí snadnější odposlechy

České tajné služby se nechtějí vzdát naděje na zvýšení pravomocí, které by jim měly umožnit v mnohem širší míře proniknout do soukromí lidí. Zástupci...

Výběr článků

Načítám