Hlavní obsah

Po vraždě učitele pomáhali v pražské škole psychologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do lavic pražského učiliště Ohradní se po pátečním mimořádném volnu vyhlášeném kvůli vraždě učitele Jana K. tento týden vrátili studenti. S návratem do běžného režimu museli pomáhat terapeuti z pedagogicko-psychologických poraden. Se studenty hovořili o tragédii, která se za zdmi školy ve čtvrtek odehrála.

Foto: Antonín Havlík, Právo

Pietní místo u vchodu do školy.

Článek

„Byl to přísný učitel, ale dobrý, respektoval jsem ho. Je mi ho líto,“ řekl v hloučku studentů osmnáctiletý Ondřej, zatímco stál nad improvizovaným pietním místem u vchodu do budovy školy. Studenti, kolegové i příbuzní a známí kantora sem od čtvrtka přicházejí zapalovat svíčky a psát vzkazy.

„Naučil jste mě o elektřině vše, co vím. Úspěšně jsem dostudoval a mám dobrou práci, díky vám. Děkuji, pane učiteli,“ stojí na jednom z listů.

Učně podezřelého ze zabití učitele mačetou předal policii jeho dědeček

Krimi

Devatenáctiletého Jaroslava Ř., který měl učitele v jeho kabinetu zavraždit mačetou, učeň Ondřej osobně neznal. Celé pondělní dopoledne se ale podle něj na škole řešilo, co za tragickým činem stálo.

„Pár jeho spolužáků mluví o tom, že si na něj zasedl. Že ho den před tím činem zkoušel celou hodinu u tabule a nějak ho deptal,“ prohlásil mladík. „To ale neomlouvá, co mu udělal,“ dodal další student.

Gazdík: Po vraždě musíme změnit vzdělávací programy

Domácí

I podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) tragédii předcházely problémy s prospěchem. Hrozilo, že kvůli špatným známkám v předmětu sdělovací technika nebude připuštěn k závěrečným učňovským zkouškám.

Před desátou hodinou ranní v pondělí do školy v pražské Michli dorazily čtyři psycholožky, které měly tíživou situaci na škole se studenty i učiteli probrat. Někteří žáci totiž místo činu viděli na vlastní oči.

„Učitelé dostali z pedagogicko-psychologické poradny návod, co mají s chlapci probírat, a já předpokládám, že se toho drží, aby klukům pomohli se z této situace dostat,“ řekl ředitel školy Karel Dvořák.

Vzdělávací systém postrádá podporu duševního zdraví, upozorňuje odborná společnost

Věda a školy

Policii ho předal děda

Ve svém oficiálním vyjádření Dvořák vzpomínal na zavražděného jako na kvalitního učitele a dobrého kolegu. „Napadení nebylo předvídatelné. Napadený kolega byl pedagogem s velkým P, s žákem nikdy nebyly problémy a ze strany školy nebyly porušeny žádné bezpečnostní předpisy,“ napsal.

Učitel Jan K. seděl před polednem o přestávce sám ve svém kabinetu ve čtvrtém patře. Jaroslav, studující obor mechanik elektronik, tam za ním podle svědků měl po středečních neshodách přijít a udeřit ho mačetou do hlavy. Tělo pak našla manželka zabitého pedagoga, která na škole rovněž učí. Mladík potom seběhl k šatnám a utekl oknem v zadní části budovy. Zhruba po hodině ho policisté dopadli v osadě Jarov u Dolních Břežan, nedaleko jeho bydliště.

Pan učitel ležel na zemi a všude byla krev, vypověděli studenti z učiliště

Krimi

Seděl v automobilu na místě spolujezdce a při zadržení měl v kapse nůž. Podle deníku Blesk řídil automobil jeho děda. Vnuka náhodně potkal na cestě, a aniž cokoli tušil, zavolal na něj s tím, že ho sveze. „Seděli jsme v autě a pak mi volal syn, Jaroslavův táta, že si pro něj jede kriminálka,“ popsal deníku muž. Policistům měl vnuka předat právě on.

Zadržení studenta podezřelého z útoku mačetouVideo: Policie ČR

Mladík, který měl učitele zavraždit, je ve vazbě. V případě uznání viny mu hrozí dvanáct až dvacet let vězení. Motivy vraždy vyšetřují kriminalisté.

„Další informace nebudou poskytovány. Bude pokračovat standardní vyšetřování, to si určitě několik týdnů či měsíců vyžádá,“ sdělil Právu mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Reklama

Výběr článků

Načítám