Hlavní obsah

Pan učitel ležel na zemi a všude byla krev, vypověděli studenti z učiliště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žádný hluk ani hádku neslyšeli studenti Středního odborného učiliště v Ohradní ulici v Praze 4, kde byl ve čtvrtek zavražděn učitel. Policie z činu podezřívá 19letého studenta, kterého zadržela u osady Jarov na jihu Prahy. Pedagog byl podle svědectví jeho kolegy příjemný, ale přísný.

Pátrací akce u osady JarovVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Incident se podle studentů, kteří do školy docházeli, stal kolem poledne o přestávce ve čtvrtém patře školy, kde měl zesnulý učitel kabinet, zjistila u učiliště zpravodajka ČTK. Většina studentů i část pedagogů v prvních chvílích netušila, co se stalo. Shodli se na tom, že neslyšeli žádný křik, hádku nebo hluk, které by s útokem mohly souviset.

„Byla přestávka, my jsme byli v kabinetu u paní učitelky a pak přišli kluci s tím, že učitel leží na zemi celej od krve. Tak jsme šli do třídy, sedli jsme si tam a zamknuli jsme se,“ řekl novinářům jeden z učňů. Zemřelého učitele popsal jako hodného a milého.

Zmasakrování učitele mačetou v Praze předcházel studijní neúspěch učně

Krimi

„Naštěstí jsme byli o patro výš s jiným učitelem,“ řekl novinářům při odchodu ze školy jeden ze studentů prvního ročníku. Protože ale část studentů zaslechla, že se něco stalo, šla se k místu útoku podívat. „Viděl jsem to. Jen narychlo, okamžitě se mi udělalo špatně. (...) Viděl jsem nicméně pana učitele na zemi a všude krev – dveře, všechno,“ uvedl student.

Neznámý pachatel zaútočil ve škole.Video: Aktu.cz

„Asi po pěti minutách chodil jeden učitel po škole a říkal: ‚Zamkněte se a počkejte, než zabouchá policie na dveře, že můžete vyjít ven‘,“ popsal události krátce po tragickém činu. Učitele, který zraněním podlehl, znal jen od vidění. Podle něj byl ve věku mezi 50 a 60 lety a vypadal sympaticky. „Je to takový divný vědět, že v patře nad vámi se něco stalo a umřeli tam lidi,“ uvedl další z učňů, který je ve třetím ročníku.

Útočník zabil mačetou učitele ve škole v Praze, policie zadržela učně

Krimi

Policie studenty a učitele postupně vyvedla ven, kde všechny identifikovala. Protože někteří odešli ze školy nalehko, za školou byly přistaveny autobusy, v kterých se mohli zahřát. Dostali také deky. Poté se mohli vrátit zpět do budovy pro své věci a kolem druhé hodiny odpolední začali opouštět školu, která byla ještě v té době obklopena několika policejními vozy. Na místě byla i sanitka a přilehlá ulice byla uzavřena policejními páskami.

Napadení mačetou ve škole v MichliVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Podle učitele matematiky Jiřího Freunda byl zemřelý pedagog příjemný člověk. „Zrovna včera jsme se bavili a on říká: ‚Já jsem tady nejpřísnější učitel‘,“ uvedl Freund a dodal, že on sám hodnotí učně také přísně. Učitel novinářům popsal, že nešťastnou náhodou při návratu z výuky zahlédl následky útoku. Nejdřív zahlédl na zemi asi metrovou kaluž krve. „Viděl jsem celý obličej od krve, ležel nehybně,“ dodal.

Střední odborné učiliště v Ohradní ulici v Praze 4 zrušilo páteční výuku. Na webu školy to oznámil ředitel Karel Dvořák. Ze smrtelného útoku mačetou je podezřelý devatenáctiletý student učiliště. Policie útočníka zadržela. „Vzhledem k mimořádné situaci na naší škole bude výuka dne 1. 4. 2022 na celé škole zrušena,“ uvedl ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám