Hlavní obsah

Po srážce autobusu s vlakem jeden mrtvý a devět zraněných

Právo, Novinky, pno, kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V Ponětovicích na Brněnsku se v pátek kolem druhé hodiny odpoledne srazil na železničním přejezdu zahraniční autobus s osobním spěšným vlakem. Při nehodě zemřel jeden člověk, dalších devět bylo zraněno. Provoz na železniční trati z Brna do Veselí byl omezen, vlaky jezdí po jedné koleji.

Článek

Podle předběžných výsledků vyšetřování je zřejmé, že řidič autobusu nerespektoval zvukové výstražné znamení a vjel na přejezd bez závor chráněný zvukovou a světelnou signalizací v okamžiku, kdy tudy projížděl vlak na trase z Brna do Přerova.

"Výzvu jsme přijali krátce po druhé hodině. Na místě zasahují čtyři hasičské jednotky. Zatím máme potvrzenou informaci o úmrtí řidiče autobusu a osmi zraněných cestujících. Ve vlaku byl zraněn strojvedoucí," uvedl pro Novinky mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Podle dostupných informací seděli ve francouzském autobusu pouze cizinci, autobus byl zcela plný a cestovalo v něm 42 osob. Cestovali v něm turisté z Francie, Španělska a z Mexika. Autobus narazil do vlaku přední částí, která je celá zdemolovaná.

"Hasiči vybudovali nedaleko místa neštěstí provizorní středisko, kde se o pasažéry stará psycholog hasičů a tlumočník. Nezranění cestující utrpěli po srážce šok. Naší prvořadou úlohou je postarat se o zraněné, které záchranáři odváží do nemocnic," doplnil Haid.

Střety autobusů s vlaky od roku 1990

3. října 1990 - Šest mrtvých a pět těžce zraněných si vyžádala kolize kloubového autobusu a vlaku na nechráněném železničním přejezdu u Třebechovic pod Orebem na Královéhradecku.

25. dubna 1993 - Při srážce německého autobusu s vlakem na železničním přejezdu v Holostřevech na Tachovsku byl jeden člověk usmrcen, pět cestujících zraněno těžce a 15 lehce. Zraněni byli cestující v autobusu i ve vlaku, který při nárazu vykolejil.

4. dubna 2003 - Srážka městského autobusu a vlaku na železničním přejezdu v královéhradecké čtvrti Březhrad stála život čtyři lidi. Další čtyři byli těžce zraněni.

11. srpna 2006 - Francouzský autobus se střetl s vlakem na železničním přejezdu v Ponětovicích na Brněnsku. Zahynul řidič autobusu, osm cestujících v něm bylo zraněno. Zranění utrpěl i strojvůdce vlaku. V autobusu cestovalo přes 40 turistů z Francie, Mexika, Kolumbie, Jižní Koreje a Japonska.

ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám