Hlavní obsah

Po lešení vlezl do bytu a málem ubil osmdesátiletého seniora

Právo, Jindřich Ginter

Lupiči v Česku jsou čím dál víc bez zábran. Ukázkový je nedávný případ osmdesátiletého pana Josefa z Prahy 1. Večer dřímal v křesle u televize. Oknem ve druhém patře k němu do bytu vpadl osmadvacetiletý lupič, který tam vyšplhal po lešení na právě opravovaném domě.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Dědečka málem umlátil k smrti. Bil ho pěstmi, když spadl na zem, kopal do něho. Způsobil mu mnohačetná zranění, pán musel do nemocnice, teď chodí na rehabilitaci. Sebral mu úplně všechno, co měl. V penězích toho moc nebylo, ale vzal mu i všechny doklady,“ popsala ošetřovatelka pana Josefa loupežné přepadení, jež se odehrálo před dvěma měsíci.

Pan Josef o události, která mu na stará kolena rozvrátila život, s nikým jiným mluvit nechce. Bojí se msty. Policie totiž sice lupiče, z něhož se vyklubal sociálně nepřizpůsobivý recidivista, dopadla a vzala ho do vazby, jenže nikdo neví, jak dlouho bude za mřížemi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Advokát lupiče využije stáří oběti

Za obzvlášť hrubé a záludné loupežné přepadení bezmocného seniora, jenž trpí Parkinsonovou chorobou, hrozí pachateli až deset let vězení. Jenže jen na papíře.

„Advokát dělá vše pro to, aby to srazil jen na vykradení. Okamžitě začal zpochybňovat hodnověrnost výpovědi seniora. Co prý si může pamatovat, když má parkinsona, a že se mohl pomlátit jinde. Právník obviněného argumentuje i tím, že nejsou důkazy o tom, že mu to provedl ten lump, protože ho nechytili hned, jak to udělal,“ dodala ošetřovatelka.

U vykradení už je sazba pouze tříletá. „V polovině mu trest odpustí a děda se bojí, že se ten chlap zase vrátí se mu pomstít, proto se mu ani nechce svědčit,“ shrnula ošetřovatelka.

Napadený od události nespí, v bytě se bojí, musí navštěvovat psychologa. Raději se prý odstěhuje jinam, byť půjde o byt s vyšším nájmem.

Přes osm loupeží denně

Tento případ je jako tisíce dalších. Především recidivisté obavy z vězení a respekt z policie téměř nemají.

Spoléhají, že nejsou svědci nebo že je jejich advokát zpochybní, vytáhne důkazní nouzi. A oni že z toho vyváznou lacino a za dobré chování je z basy pustí dříve.

Potvrzují to nejen policisté z terénu, ale i faktický průběh jednotlivých případů, které jsou často jako přes kopírák. Stav právního systému frustruje oběti, policisty i mnohé soudce.

Jen za loňský rok policie eviduje tři tisíce loupeží. V průměru tak v Česku dojde k více než osmi loupežím denně. Loni za ně policie stíhala dva tisíce osob, z toho okolo tisícovky recidivistů. Ti loupí opakovaně, byť pravděpodobnost, že budou chyceni, je dosti vysoká. Policie totiž objasní zhruba dvě třetiny loupeží. To jen dosvědčuje, že lupiči si u nás z případného zadržení moc nedělají.

Policista: Pořád stejné tváře

„Takových tváří pachatelů, jako v popsaném případě, máme na nástěnce hledaných osob desítky. Všechno jsou to recidivisté. Když ho chytíte, tak než se dostane k soudu, musíte často vyrobit i třicet centimetrů tlustý spis. A za půl roku, rok, ho máte zpátky na ulici. Opět ho hledáte, zadržujete – a opět vyrábíte spis,“ shrnul Právu jeden z policistů mělnické policie s letitými zkušenostmi ze zásahů i z vyšetřování.

Přitom lupiči si podle policejních výkazů loni přišli „jen“ na 115 miliónů korun, což je pouhý zlomek v porovnání s majetkovými trestnými činy (např. podvody a zpronevěry), kde jdou škody do miliard. Z údajů vyplývá, že lupiči neváhají být brutální i pro pár tisíc.

Pachatelé si něco odsedí, pak je pustí a zase ublíží druhým, policie je znovu nahání, znovu musí dokazovat, soudy znovu soudí a tak to jde díky košatým možnostem našeho právního systému a neustálému braní ohledů na „podezřelé“ pachatele pořád dokola.

Ruku v ruce s tím ale přibývá lidí, kteří se s následky loupežných přepadení obtížně vyrovnávají a na které náš právní systém a trestní zákoník myslí výrazně méně.

Jen pojištění domácnosti

Případné škody, ke kterým dojde při vniknutí pachatele do bytu přes lešení, ale není možné uplatnit a řešit z pojištění odpovědnosti realizátora stavby, protože není příčinná souvislost mezi činem pachatele a odpovědností firmy, která rekonstrukci realizuje.

„Pokud by byl trestný čin kvalifikován Policií ČR jako krádež, loupež nebo loupežné přepadení, kdy došlo k použití násilí vůči věci či osobě, pak by bylo možné hradit vzniklou škodu z pojištění domácnosti. Výše plnění se v takovém případě odvíjí od parametrů sjednané pojistné smlouvy,“ sdělil Právu mluvčí Generali Pojišťovny Jiří Cívka.

Reklama

Výběr článků

Načítám