Hlavní obsah

Pitrova stopa údajně končí v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Uprchlý kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr se údajně skrývá v Německu. Ve středu o tom informoval Český rozhlas Rádio Česko s odvoláním na dobře informovaný zdroj blízký ministerstvu vnitra. Pitrův advokát Jiří Teryngel zároveň v úterý řekl, že byl informován o tom, že Pitr je v umělém spánku a čeká ho operace.

Článek

"Informace o výskytu pana Pitra nemůžeme v tuto chvíli potvrdit ani vyvrátit," řekla Rádiu Česko mluvčí policejního prezidia Petra Srnková.

Pitr zmizel před měsícem, kdy měl nastoupit k pětiletému trestu za daňové machinace. Před útěkem oznámil, že se skrývá před policií, protože má strach o život.

Je v umělém spánku a čeká ho operace, řekl advokát

"V pondělí mi volal jeho spolupracovník, který se nepředstavil a uvedl, že pan Pitr je v umělém spánku a čeká ho vážná operace. Proto ho prý nelze kontaktovat," řekl v úterý Právu jeden z Pitrových advokátů Jiří Teryngel.

Sám prý netuší, jaké zdravotní problémy jeho klient má, kde je vlastně hospitalizován a jestli je ještě vůbec na území České republiky.

Kauci chce zpět

"S klientem nejsem již dlouho v kontaktu, přesto jsem v jeho prospěch podal před dvěma týdny stížnost proti rozhodnutí soudu o propadnutí patnáctimiliónové kauce. Nebylo v ní odůvodnění, jen jsem chtěl stihnout lhůtu pro její podání. Po tom telefonátu Pitrova spolupracovníka už jsou důvody jasné, a to zdravotní stav klienta," popsal Teryngel.

Odůvodnění své stížnosti poslal soudu v úterý. Věcí se tedy nyní bude zabývat vrchní soud.

Operatéři se mohou dopustit trestného činu

O tom, kde Pitr je a že jeho zdravotní stav je údajně vážný, nemá žádné informace ani soudce Petr Novák. Právě on o pětiletém trestu kontroverzního podnikatele v minulosti rozhodoval, poté nařídil Pitrovi nástup do vězení a ve chvíli, kdy odsouzený zmizel, po něm nechal pátrat.

"Nic o tom nevím a netuším ani, zda je pan Pitr vůbec ještě v ČR. Každopádně poté, kdy tedy podstoupí údajnou operaci, asi budeme muset nechat zkoumat znalci, zda se ti operatéři nedopustili trestného činu a nepomáhali mu ukrýt se před trestem," varoval soudce.

Reklama

Související články

Po Pitrovi začne pátrat už i Interpol

Pražský městský soud vydal evropský i mezinárodní zatykač na Tomáše Pitra. Podnikatel odsouzený k pětiletému trestu si v pondělí vyzvedl na poště výzvu soudce...

Výběr článků

Načítám