Hlavní obsah

Patologové zkoumají 150 úmrtí z posledních měsíců, hledají metanol

Právo, plk, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Těžký úkol čeká na laboranty z Ústavu soudního lékařství při Fakultní nemocnici v Ostravě. Za jediný den musí prozkoumat 150 vzorků odebraných při pitvách od června do září letošního roku. Hledat budou metylalkohol.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

„První záchyt metanolu máme z 13. května letošního roku. U starší osoby z Havířova jsme po provedené pitvě zjistili přítomnost zbytkového metanolu. Na to jsme upozornili,“ řekl šéf ústavu Igor Dvořáček.

Ten nepředpokládá, že by ve 150 vzorcích našli nějakou novou informaci. „Všechny toxikologické vzorky, které máme na ústavu soudního lékařství archivovány z provedených pitev, prozkoumáme. Chceme si být stoprocentně jistí,“ pověděl Dvořáček.

Čistý metanol se prý v lahvích objevil poprvé

S otravou metanolem se Dvořáček setkal naposledy tak před 15 až 20 lety. Urgentní analýzy zabavených lahví z posledních dní ho překvapily. „V lahvích s alkoholem není mix, ale čistý metanol. Když řeknu, že výsledky byly překvapivé, tak je to slabé slovo,“ prozradil Dvořáček.

V minulosti ostravská laboratoř zachytila metanol jen u špatně vypálených alkoholů. „Ale toho bývá podstatně méně. S čistým metanolem jsme se v novodobé historii nesetkali,“ popsal Dvořáček.

Všech 150 vzorků by mělo být analyzováno do pátečního rána. „Metanol není takovým problémem, tím je odstup, se kterým pacienti přicházejí k lékaři. Část zemřelých nezemřelo přímo na otravu, ale až na následné komplikace,“ doplnil Dvořáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám