Hlavní obsah

Pašeráci z Thajska byli v karanténě rozděleni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Dva čeští pašeráci heroinu, kteří byli v úterý po letech převezeni z thajského vězení do České republiky, strávili první noc v brněnské vazební věznici. Emil Novotný a Radek Hanykovics jsou umístěni každý zvlášť na místním infekčním oddělení vězeňské nemocnice a podrobují se prvním důkladným vyšetřením.

Foto: Josef Zajíc

Ocenění ostravských pedagogů:20.3.2014. Výrazná pedagogická osobnost: Mgr. Radmila Kuboňová.

Článek

"Absolvují lékařské vyšetření a vzhledem k pestrým možnostem importu infekčních onemocnění i karanténu. Největší riziko představují průjmová onemocnění. Hospitalizace bude zahrnovat i potřebnou léčbu," sdělila Novinkám mluvčí bohunínské vazební věznice Soňa Haluzová.

Vězni podle ní leží na samostatných pokojích, ve kterých však panuje běžný vězeňský a současně i nemocniční režim, tudíž se nemohou volně pohybovat mimo celu, či hovořit s dalšími obviněnými a odsouzenými.

Mohou si koupit noviny a poslouchat radio

"Pokoj je standardně vybaven nemocničním lůžkem, nočním stolkem a vlastním sociálním zařízením. Stejně jako ostatní mají možnost nákupu denního tisku nebo jídla a hygienických potřeb v kantýně," pokračovala Haluzová.

Novotný a Hanykovics jsou však odkázaní na peníze, které jim poskytne rodina. K nákupu jídla se navíc musí vyjádřit lékař s ohledem na jejich léčbu.

Podle Haluzové jim příbuzní mohou přinést i radiopřijímač, který za poplatek 50 korun odborníci zkontrolují. Po nevyhovující stravě v thajských věznicích navíc dostávají stejně jako ostatní hospitalizovaní vězni některé z téměř desítky druhů dietních jídel.

Tresty musí být uznány

Oba pašeráci byli do vazební věznice eskortováni včera večer z Prahy, kam přiletěli s mezipřistáním v Paříži z Bangkoku. Soud pro Prahu 6 následně rozhodl o jejich vzetí do vazby.

Návrat do republiky jim umožnila dohoda uzavřená s Thajskem, jejíž podmínkou však bylo uznání vysokých trestů. Novotný, zatčený na letišti v Bangkoku v březnu 1995, si má odsedět ještě 34 let. Hanykovicsovi uvězněnému o rok později zbývá ještě 17 let.

Po odpykání dvou třetin trestů mohou požádat o podmínečné propuštění. Poslední šancí je prezidentská milost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám