Hlavní obsah

Paragrafy létaly, chybné převody měn. Dohodu Zadeha s žalobcem zhatily písařské chyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně v pondělí neschválil dohodu o vině a trestu pro podnikatele Shahrama Zadeha souzeného za miliardové daňové úniky. Důvodem je podle soudu navrhovaná devítiletá výše trestu vězení, v dohodě také byly chyby. Státní zástupce má nyní necelé tři týdny na to, aby dohodu přinesl znovu a tentokrát lépe zpracovanou.

Shahram Zadeh u Krajského soudu v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Jako žák před přísným vyučujícím si musel v pondělí připadat státní zástupce Aleš Sosík, který k soudu přinesl dohodu o vině a trestu uzavřenou s podnikatelem Shahramem Zadehem obžalovaným z obřího daňového úniku ve výši 2,5 miliardy korun.

Dohodu, která měla ukončit vleklý proces, totiž senát brněnského krajského soudu neschválil a soudce Aleš Novotný žalobci přednesl řadu námitek proti předloženému textu.

Zadeh se v daňové kauze dohodl na trestu devíti let za mřížemi

Krimi

A podle všeho se navzdory tomu, že se ve vleklé kauze řeší miliardy korun,  nejednalo o žádnou justiční „vyšší dívčí”.

Dohoda podle soudce obsahovala písařské chyby a našly se rovněž nepřesnosti v paragrafech či nesprávné převody měn bankovek týkající se části dohody o propadnutí věci, respektive milionové hotovosti.

Soud zapochyboval i o samotném návrhu výše trestu, který byl pod zákonnou hranicí.

Podnikatel Zadeh u soudu (26. září 2019)Video: Petr Kozelka, Právo

Zadeh s žalobcem se dohodli kromě devítiletého vězení pro obžalovaného také na tom, že podnikatel zaplatí peněžitý trest 17 milionů korun, dále se měl rozloučit s akciemi či hotovostí ve výši několika milionů korun.

Šlo o souhrnný trest, soud Zadehovi už dříve uložil osmileté vězení za ovlivňování svědků.

Na konci října mají předstoupit státní zástupce i Zadeh s novým textem, který bude reflektovat všechny námitky soudu.

Nejvyšší státní zastupitelství našlo pochybení v kauze Zadeh

Krimi

Případ daňového úniku při obchodu s pohonnými hmotami soud projednává už pět let. Podle obžaloby stál Zadeh na vrcholu pyramidy zločinecké organizace, která využívala účelově založený řetězec firem k úniku DPH.

„Obžalovaný Zadeh se bez jakéhokoli formálního postavení na obchodech s pohonnými hmotami podílel zcela zásadně. Řídil a úkoloval další osoby, dbal na konspirativnost komunikace. Osobně se také zapojoval do řízení klíčové společnosti,“ zdůraznil při čtení dohody Sosík.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Shahram Zadeh u Krajského soudu v Brně

Zadeh od začátku procesu svou vinu vehementně popíral, a dokonce v souvislosti se státním zástupce Sosíkem a soudcem Alešem Novotným používal slova naznačující zločinecké spiknutí v justici proti němu.

Nakonec ale otočil, svou vinu přiznal a uzavřel se žalobcem zmíněnou dohodu.

Zadeh se překvapivě plně doznal

Krimi

Zadeh už za mřížemi strávil asi 6,5 roku, část ve vazbě, následně si začal odpykávat osmiletý trest v související věci. Samostatně v daňovém případu mu hrozilo až 13 let vězení.

Reklama

Související články

Ve Štrasburku přibylo 16 stížností na ČR

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) se v loňském roce začal věcně zabývat 16 novými stížnostmi proti České republice. Sedm z nich podal podnikatel Shahram...

Výběr článků

Načítám