Hlavní obsah

Pár hodin po vyhlášení nouzového stavu ukradl v Brně rum, hrozí mu osm let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nakupovat za pět prstů, jako už tolikrát předtím, se minulý týden vypravil do jednoho z brněnských obchodů s potravinami 51letý recidivista. Lahev rumu se mu ale nepodařilo propašovat z obchodu a skončil v rukou ostrahy. Přivolaným policistům se pak bez vytáček přiznal, aniž by tušil, že už několik hodin platí nouzový stav, který podobné delikty trestná výrazně přísněji.

BEZ KOMENTÁŘE: Krádež rumu v Brně za nouzového stavuVideo: Policie ČR

 
Článek

„Láska k alkoholu recidivistu tak nakonec přivedla rovnou za mříže. Soudce se totiž vůbec nerozpakoval a předcházející podmíněné tresty za krádeže mu okamžitě proměnil v nástup do vězení. K tomu si bude muset navíc přičíst postih i za poslední krádež rumu. Pošetilci nyní hrozí, že si pobyt za mřížemi prodlouží o dalších osm let,“ konstatoval ve středu policejní mluvčí Petr Vala.

Spáchání vybraných trestných činů během nouzového stavu přináší pro pachatele vyšší trestní sazby. Nouzový stav je totiž brán jako přitěžující okolnost a okolnost podmiňující použití vyšší trestní sazby.

„Mezi vybrané trestné činy pak řadíme šíření nakažlivé lidské nemoci, šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti, ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty, ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, zpronevěra, podvod, lichva, šíření poplašné zprávy a krádež,“ vypočetl mluvčí.

Muži se za nouzového stavu zachtělo vibrátoru, za krádež může dostat až osm let

Krimi

Právě krádeže jsou nejčastější prohřešky, pro které mohou lidé za nouzového stavu skončit i na dlouhé roky za mřížemi. Místo běžných dvou let totiž najednou zlodějíčkům hrozí až osm roků vězení. Většina soudů přitom zvýšenou sazbu bez rozpaků používá a krádeže pár housek či lahve alkoholu tak může přijít pachatele hodně draho.

Z obvyklého rozhodování vybočil pouze plzeňský krajský soud, když zloděje alkoholu potrestal pouze podmínkou. „Aby mohl být nouzový stav kvůli nemoci covid-19 posuzován jako událost vážně ohrožující život a zdraví lidí, muselo by jít o stav, kdy již došlo k závažnému následku, jako například když se stane živelní pohroma nebo když se země ocitne ve válečném stavu,“ konstatoval tehdy plzeňský soud.

Za nouzového stavu ukradl salámy a krabičák, dostal 26 měsíců

Krimi

Tento případ by mohl skončit až u Nejvyššího soudu. Jeho předseda Petr Angyalossy už ale dříve avizoval, že přísné tresty za nouzového stavu mají smysl. „Jde o varování pro potenciální pachatele, aby nezneužívali situaci, kdy stát a jeho obyvatelé mají závažné problémy a jejich pozornost musí být kvůli ochraně životů a zdraví obrácena primárně jinam než například na ochranu majetku,“ zdůraznil Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám