Hlavní obsah

Osmnáct a půl roku za vraždu starosty a prodej drog

Právo, Novinky, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

K výjimečnému trestu 18,5 roku odsoudil v pátek Krajský soud v Plzni osmadvacetiletého Romana Čabradu. Je to trest jak za vraždu německého starosty Ericha Kundera, tak za distribuci pervitinu v letech 2000 až 2001. Spolu s ním byla ke čtyřem letům nepodmíněně odsouzena také jeho manželka Jana (26).

Foto: Jiří Smutný

Kulturní dům v Opatovicích

Článek

Podmínečné tresty uložil soud dalším zúčastněným: Čabradově matce Heleně (59),  dále Ladislavě (48) a Františkovi Maškovým (54), kteří v případu vystupovali jako kurýři a Jaroslavu Čaradymu (33) a Danielu Suchému (27), od nichž Čabrada drogu nakupoval.

Soud uznal Čabradu a jeho manželku vinnými z toho, že po navázání kontaktů s německými odběrateli dohodl dodávky drog do SRN. Obstarával ji přitom převážně on sám, v několika případech pak jeho žena. Rodiče i manželka pak zajišťovali dopravu drogy přes hranice.

Vše se dálo především v době od srpna 2000 do ledna 2001, kdy se do Německa dostaly díky Čabradovi nejméně čtyři kila pervitinu. Hlavním dodavatelem byl Jaroslav Čarady. Od července do prosince 2000 navíc Čabrada nejméně v dalších 30 případech zorganizoval převoz téže drogy. 

Za to dostával od německých odběratelů částky v tisících marek. Vedle Čabradových rodičů a ženy několikrát převezli drogu také manželé Maškovi. Kromě distribuce pervitinu Čabrada organizoval převod Arménů přes česko-německou hranici.

Rodiče v soudní síni plakali

Rodiče hlavního obviněného se při výslechu před soudem neubránili slzám, když hovořili o svém synovi a všem, co se stalo. "Nepřemýšlela jsem nad následky, on měl vždycky tendenci na člověka tlačit...a my byli slabí. Chtěla jsem jen chránit nevěstu, mají malou holčičku...Je to těžký, mít takovýho lotra doma...kdo to nezažil..." hovořila přerývaně Čabradová.

Vypověděla, že snacha Jana vždy drogu rozvážila a ona sama si ji ukrývala na tělo. Za hranicemi daly obvykle ženy drogu do igelitové tašky a z automobilu se vzdálily. Když se vrátily, taška tam již nebyla. Později jezdila do Německa s manželem a s Maškovou, s níž pracovala.

"Netušila jsem, jaké to bude mít konce. Jenže Roman nás k tomu nutil a my jsme měli z něho strach, když ho to draplo, klidně s člověkem praštil," uvedla dále s tím, že za převoz drogy jí syn žádné peníze nedával, cesty si museli platit sami.

Připustila ale, že si syn se snachou žili na vysoké noze. Svou výpovědí její slova potvrdil i otec Václav Čabrada, který byl původně také obžalován, ale pro jeho velmi špatný zdravotní stav bylo řízení proti němu zastaveno. Nyní je zcela odkázán na svou manželku.

Čabrada prý rodinu terorizoval

"Syn nás k tomu donutil, on byl blázen. Od dětství byl problémovým dítětem, neuměl se kontrolovat, propadal záchvatům vzteku. Byl se mnou před rokem 1989 v Rakousku a v Americe. Pak jsme se vrátili. My jsme se odstěhovali do Plesné a nechali jim byt v Chebu. Jezdil za námi často, pak si tam vodil divné lidi. Dopadlo to tak, že když u nás byl Roman, nechtělo se mi nikdy domů, choval se k nám velmi hrubě, nadával nám, ničil všechno...," uvedl už dříve Čabradův otec.

Jak řekl předseda senátu Roman Doležal, zásadní v celém dokazování distribuce pervitinu do SRN byla výpověď hlavního obžalovaného R. Čabrady.

"Jeho výpověď zcela zapadá a shoduje se s obsahem odposlechů jak na území ČR, tak SRN. On sám sehrál v této kauze hlavní roli, což dotvrzují výpovědi jeho spoluobžalovaných. Protože byl již za vraždu odsouzen k 18 letům vězení, mohl mu soud podle příslušných ustanovení uložit maximálně ještě jeden rok navíc. Zvolili jsme jen půl roku, neboť jsme přihlédli k tomu, že v kauze pervitinu spolupracoval s orgány činnými v trestním řízení.

Díky jeho výpovědi mohl být celý případ objasněn v tak velké šíři. Proto byl zrušen rozsudek za vraždu, jíž se dopustil, a byl mu uložen nyní definitivní souhrnný výjimečný trest v délce 18,5 roku. Zároveň soud Čabradovi uložil i peněžitý trest ve výši 346 tisíc korun.

"Tato částka byla uložena na jeho účtu a jde o peníze pocházející právě z obchodu s pervitinem. Peněžitými tresty byli potrestáni vyjma Čabradovy matky a manželky i ostatní žalovaní, neboť soud má zato, že z této činnosti měli majetkový prospěch," řekl dále v odůvodnění Dočkal.

Rozsudek zatím nenabyl právní moci, neboť všechny strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám