Hlavní obsah

Opilec vezl kumpány po městě stovkou a zabil chodkyni, dostal čtyři roky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tragicky skončila v dubnu před dvěma lety jízda Radka Baránka, který se ve své Škodě Octavia řítil ulicemi Břeclavi. Opilý do auta naložil tři kumpány v podobném stavu a řítil se po městě rychlostí 100 kilometrů v hodině. Jenže v jedné zatáčce svůj vůz nezvládl, havaroval a srazil chodkyni, která na místě zemřela. Beránkovi ve středu brněnský krajský soud potvrdil čtyřleté vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radek Baránek před soudem tvrdil, že je mu všechno moc líto

Článek

Zběsilou jízdu po městě ukončil až náraz do sloupu. „Vozidlo se poté roztočilo, projelo přes chodník, kde srazilo procházející chodkyni. Ta byla odhozena na garáž, do které nejspíš narazila hlavou. Při nehodě utrpěla chodkyně smrtelné zranění, zraněn byl i jeden spolujezdec. U řidiče bylo zjištěno 0,68 promile alkoholu,“ zrekapitulovala soudkyně Hana Kleinová.

Břeclavský okresní soud Baránka potrestal za usmrcení z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky čtyřmi roky vězení a zákazem řízení na šest let. Podle rozsudku měl také zaplatit pozůstalým 670 tisíc korun. S trestem se ale muž odmítl smířit a podal odvolání k brněnskému soudu. Baránkův obhájce pak při jednání vzal většinu odvolání zpět a rozhodl se usilovat jen o nižší trest.

„Především bych se chtěl omluvit, udělal jsem strašnou věc a je mi to fakt strašně líto. Kdyby tak šel vrátit čas zpátky. Pozůstalým se budu snažit nahradit veškerou škodu. Chtěl bych poprosit soud o mírnější trest, mám malé děti,“ snažil se Baránek pohnout soudce ke shovívavosti.

Opilá srazila na přechodu v Praze dvě ženy, za smrt jedné z nich dostala Rumunka 4,5 roku

Krimi

Trestní senát nakonec odvolání zčásti vyhověl, když z odsuzujícího výroku vypustil ohrožení pod vlivem návykové látky a ponechal jen usmrcení z nedbalosti. „Hranice alkoholu, u které je řidič nezpůsobilý řídit, byla stanovena okolo jedné promile, takže naměřená hodnota je pro odsouzení nízká,“ uznala Kleinová.

Soud ale trest čtyř let vězení ponechal v platnosti. „Obžalovaný řídil auto nepřiměřenou rychlostí, takto projížděl i přechody pro chodce, navíc byla tma. V autě vezl další osoby, dva spolujezdci dokonce seděli na dětských sedačkách. Bylo to po všech stránkách nezodpovědné jednání, jízda byla bezohledná a hazardní a vedla ke smrti zcela nevinné chodkyně, která jen procházela po chodníku,“ konstatovala soudkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám