Hlavní obsah

Zatímco spolujezdec umíral, řidič sháněl doktora pro psa. Dostal 6,5 roku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí první pomoci a přechovávání drog poslal v pondělí Krajský soud v Plzni na 6,5 roku do vězení Alexandra Černého (36). Muž, podle verdiktu opilý a pod vlivem drog, loni v červenci narazil vozidlem do stromu. Místo toho, aby pak poskytl pomoc těžce zraněnému spolujezdci, sháněl doktora pro svého psa. Spolujezdec na zadním sedadle na následky zranění v nemocnici zemřel.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Alexandr Černý u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Soud rovněž uložil Černému zákaz řízení na sedm let a pozůstalým má zaplatit 1,1 milionu korun jako náhradu nemajetkové újmy. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

„Jako řidič, který dopravní nehodu způsobil, se bezprostředně po ní dostatečně nepřesvědčil, zda a případně jaká zranění spolucestující při nehodě utrpěli. Nejevil zájem o osud posádky, staral se pouze o psa, kterého se snažil co nejdříve dostat k ošetření. Přesvědčil řidiče jednoho z vozidel, které u nehody zastavilo, aby ho i se psem odvezl k veterinárnímu lékaři,“ uvedl žalobce.

Podle soudce Martina Kantora se do výše trestu promítlo, že obžalovaný spáchal několik trestných činů. „Jednalo se o samotnou dopravní nehodu s tragickým následkem, chování obžalovaného po ní a do třetice drogová trestná činnost, " zdůvodnil verdikt.

K reakci obžalovaného po nehodě řekl, že je sice chvályhodné, že má rád svého psa, ale nemůže upřednostnit jeho zdraví před zdravím člověka. „Už z toho, jak bylo auto po nehodě zdemolované, musel předpokládat, že spolujezdci mohou být zraněni. Přesto nevolal ani záchrannou službu a staral se o svého psa," uvedl Kantor.

Černý tvrdí, že byl po nehodě v šoku a zmatený. „Slyšel sténajícího psa, neuvědomoval si, že měl v autě spolujezdce. Nikdo neví, v jakém psychickém stavu byl. Situace byla zmatečná. Chtěl zachránit zvíře, které není věcí a obžalovaný má k němu citový vztah. Je to nalezenec, o kterého se stará,“ uvedla řidičova advokátka.

Sám Černý před soudem řekl, že o zraněném spolujezdci na zadním sedadle nevěděl. „Nebyl jsem schopný přemýšlet, co se vůbec děje. Moje fenka Sára brečela, byla celá od krve, tak jsem se věnoval jí. Měl jsem dojem, že v autě jsou oba dva spolujezdci v pořádku,“ prohlásil Černý.

Dříve rovněž uvedl, že bylo vidět, jak se oběma zraněným spolujezdcům snaží pomoci řidiči, kteří u nehody zastavili.

Policisté v havarovaném autě VW Passat našli balíček se 40 gramy kokainu.

„Nejsem žádný dealer drog. Měl jsem u sebe větší množství kokainu, ale proto, že když ho koupíte více, vyjde levněji. Složili jsme se na něj tři, každý pro svou potřebu,“ vysvětlil Černý.

Reklama

Výběr článků

Načítám