Hlavní obsah

Opilá srazila na přechodu v Praze dvě ženy, za smrt jedné z nich dostala Rumunka 4,5 roku

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rumunka Nicoleta Pavlovová (51) má jít podle Obvodního soudu pro Prahu 2 na 4,5 roku do vězení za smrtelnou nehodu z loňského Silvestra. Podle úterního verdiktu srazila autem s 1,9 promile alkoholu v krvi půl hodiny před půlnocí dvě ženy ve věku 36 a 53 let v Bělehradské ulici na pražských Vinohradech a z místa ujela. Ženy utrpěly těžká zranění, mladší z nich kvůli následkům srážky týden po nehodě v nemocnici zemřela.

Nicoleta Pavlovová u souduVideo: Jakub Bartosz, Novinky

 
Článek

Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat k nadřízenému Městskému soudu v Praze. Za usmrcení z nedbalosti, těžké ublížení na zdraví, řízení pod vlivem návykové látky a neposkytnutí pomoci hrozilo Rumunce až osm let vězení.

Státní zástupce, který v závěrečné řeči navrhoval trest v polovině trestní sazby, se hned po verdiktu vzdal práva na odvolání, obhájce Pavlovové si nechal lhůtu na rozmyšlenou, zda podá opravný prostředek.

Auto bylo podle soudce Milana Rossiho v tomto případě vzhledem k opilosti obžalované v podstatě zbraní, řidička navíc jela nocí a v okolí se pohybovali chodci, kteří se stahovali do centra na silvestrovské oslavy. „Vůbec tomu nepřizpůsobila situaci, riskovala, že sama bude řídit,” uvedl soudce.

Pavlovová dříve u soudu uvedla, že si z tragické nehody nic nepamatuje. Popíjela podle svých slov se známými ve vinotéce svého syna v Nuslích. Vypila zhruba šest skleniček prosecca a kolem 23. hodiny chtěla jet domů, nepodařilo se jí ale sehnat taxi. Pak už si nic údajně nepamatuje.

TRAGICKÁ NEHODA NA VINOHRADECH
Obžalovaná Rumunka si prý nic nepamatuje

Soudce dále uvedl, že obžalovaná sice projevila lítost, trestnímu senátu ale nepřišla příliš účinná. Trest vězení má být podle Rossiho rovněž varovným signálem pro další řidiče, kteří by se chovali podobně. Součástí trestu je i zákaz řízení na osm let, Rumunka si podle soudce neuvědomuje závažnost situace, když sedá za volant, a je nutné ji vyřadit ze silničního provozu.

Soud v úterý vyslechl soudního znalce v oboru lékařství Jiřího Hladíka, který uvedl, že obě ženy utrpěly řadu zlomenin a pohmožděnin na celém těle. Příčinou úmrtí mladší ženy byl podle něj úrazový otok mozku.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda v pražské Korunní uliciVideo: Novinky

Podle obžaloby jela Pavlovová na Vinohradech ve svém BMW X1 přibližně šedesátikilometrovou rychlostí. Poté, co srazila ženy na přechodu, jela dál a po dalším zhruba kilometru znovu nezvládla řízení, přičemž na náměstí Míru nabourala pět zaparkovaných aut. Na místě ji do příjezdu policie zadrželi svědci, protože podle jejich výpovědi chtěla zase odjet.

Před soudem Pavlovová uvedla, že tragédie lituje. Podle jejího obhájce je sice nesporné, že k nehodě došlo a jeho klientka byla za volantem, následky ale prý mohly být mírnější, pokud by se obě ženy věnovaly přecházení po přechodu, jak měly. Rovněž se prý zcela neprokázalo, jak přesně se po přechodu či u něj pohybovaly.

BĚHEM SMRTÍCÍ JÍZDY NEBRZDILA
Sražená žena odletěla 28 metrů

Přeživší žena dříve u soudu uvedla, že s kamarádkou přecházely přes přechod a nejprve si žádného auta nevšimly. Až když byly zhruba uprostřed silnice, tak si žena všimla, že se blíží auto. Pak přišel náraz.

Obhájce v úterý rovněž soudu sdělil, že Pavlovová s pozůstalými a poškozenou uzavřela dohodu o mimosoudním vyrovnání ve výši třech milionů korun. Milion má složit do deseti dní, zbytek chce splácet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám