Hlavní obsah

Olomoucký soud potvrdil bankovním pirátům deset a osm let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Za rozsáhlé zneužití údajů několika set bankovních karet z celého světa si Patrik Heinzke definitivně odpyká ve vězení deset let a Radim Sobek osm let. Tresty jim ve čtvrtek potvrdil olomoucký vrchní soud. Podle soudu muži identifikační údaje ke stovkám karet zakoupili na internetu a postupně je začali zneužívat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Patrik Heinzke dostal za zneužívání údajů k platebním kartám deset let vězení.

Článek

Prostřednictvím drobných transakcí získali podle žalobce Petra Doležala šest milionů korun, o stejně vysokou částku se pokusili. Kauzu rozsáhlého bankovního pirátství se podařilo objasnit díky mravenčí práci kriminalistů.

Podle rozsudku muži údaje z karet zneužívali minimálně v letech 2012 až 2015. V případu byl obžalován také Vladimír Srubek, který se však podle obžaloby obohatil nejméně. Krajský soud muže potrestal podmínkou, jeho trest je již pravomocný.

Trojici vedl podle obžaloby Heinzke. Právě on na internetu koupil identifikační údaje ke stovkám karet, které začal postupně zneužívat. Časem do své činnosti zasvětil i zbylou dvojici. Heinzke již dříve uvedl, že mu na internetu vyskočila reklama na stránky, kde se údaje daly koupit.

Drobnými transakcemi okradli skoro 500 bank, soud jim rozdal tresty

Krimi

Na nelegální server se přihlásil, poslal peníze a postupně nakupoval informace ke kartám. Získával tak číslo karty, bezpečnostní kód i datum platnosti. Informace pak používal k padělání bankovních příkazů. Využíval přitom několik metod, jak se k penězům dostat.

Platil zboží v internetových obchodech, nakupoval telefony či počítače, údaje z karet využíval i při nákupu jídla nebo dobíjel SIM karty v hodnotě 1 000 až 5 000 korun. Ze SIM karty je převáděl do internetové pokerové herny, kde je měnil za kredity, které pak převáděl hráčům. Ti mu za ně platili penězi, které posílali na účet jeho přítelkyně.

Podle obžaloby provedli více než 3000 bankovních operací. Část jim vyšla, část systém zamítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám