Hlavní obsah

Oční lékaři měli vypsat tisíce falešných receptů, z pojišťoven prý vysáli milióny

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Měli se starat v první řadě o blaho svých pacientů, místo toho podle obžaloby zneužívali jejich údaje k vystavování fiktivních receptů a vysávání miliónů ze zdravotních pojišťoven. Nyní stojí oční lékaři z Ostravy Zdeněk a Tomáš Pastorovi (60 a 34) před soudem. Na lavici obžalovaných spolu s nimi usedla ve středu i magistra Silvie Karkošková (43), která ve spojení s lékaři provozovala v Krásném Poli lékárnu, na jejímž účtu peníze končily.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva Silvie Karkošková, Zdeněk Pastor a Tomáš Pastor u ostravského soudu

Článek

Tomáš Pastor před vstupem do jednací síně novinářům sice řekl, že se cítí nevinen, u soudu ale překvapivě mlčel. Odmítnout výpověď se spolu s ním rozhodli také další dva obžalovaní.

Stejně učinili všichni tři i v přípravném řízení, kdy odmítli s policií spolupracovat. Soud proto bude muset při hodnocení případu vycházet jednak ze zajištěné evidence ordinací, kde lékaři působili, z účetnictví lékárny, kterou provozovali, a z informací jednotlivých zdravotních pojišťoven, které samy upozornily na podezřelé předepisování léků policii a nyní budou po lékařích peníze vymáhat.

Jaký byl vlastně systém podvodů? „Lékaři v úmyslu se obohatit neoprávněně vystavovali recepty na pacienty, jejichž osobní údaje získali z evidence pacientů 1. Oční s. r. o., kde byli zaměstnáni jako lékaři, z oční ordinace Zdeňka Pastora v Ludgeřovicích, kde klientům poskytovali péči, a Očního centra Videat v Ostravě-Mariánských Horách, kde oba působili jako lékaři a kde byl Zdeněk Pastor jednatelem a společníkem,“ stojí v obžalobě.

Tisíce receptů

Na případu je šokující i skutečnost, že lékařivystavovali recepty nejenom svým jménem, ale také jmény svých kolegů působících v jiných zdravotnických zařízeních.

Tisíce takto vystavených fiktivních receptů na několik druhů léků pak předávali obžalované lékárnici v lékárně v Krásném Poli u Ostravy, kterou společně provozovali. „Obžalovaná pak s vědomím, že k vystavení receptů byly zneužity osobní údaje pacientů, zaváděla recepty do evidence lékárny a poté je předkládala k úhradě zdravotním pojišťovnám, které prováděly úhradu na účet společnosti,“ řekl státní zástupce.

Na podvody, kterých se trojice dopouštěla od roku 2008 do roku 2010, přišly zdravotní pojišťovny vlastním šetřením. „V době, kdy oba lékaři ukončili pracovní poměr ve zdravotnickém zařízení, kde pracovali, podezřele poklesl počet předepsaných lékařských receptů na oční problémy,“ uvedla již dříve policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Škoda 5,2 miliónu

Následovala mravenčí práce kriminalistů, kteří prohlédli stovky receptů a kontaktovali stovky pacientů, jejichž jména byla zneužita. Zjistili také, že v lékárně v Krásném Poli přitom léky v takovém množství nikdy nebyly na skladě.

Zdravotním pojišťovnám takto vznikla škoda ve výši 5,2 miliónu korun. „Obžalovaní se měli svým jednáním dopustit trestného činu podvodu. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let,“ dodala mluvčí soudu Lucie Olšarová.

Hlavní líčení bude s přestávkami pokračovat až do poloviny dubna, zatím však není jasné, zda pak bude vyhlášen rozsudek, nebo se bude opět odročovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám