Hlavní obsah

Obžalovaní z trojnásobné vraždy jdou před soud

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Padesátiletý Ladislav Pacovský a jeho jednadvacetiletý syn John, kteří jsou obžalováni z loňské trojnásobné vraždy svých sousedů v Litvínovicích na Českobudějovicku, stanou v pondělí před soudem.

Foto: Elen Sladká

Střípky z dějin módy v Uherském Brodě

Článek

Hlavní líčení, jež by mělo dát odpověď na otázku míry osobního zavinění obou obžalovaných, zahájí předseda senátu Krajského soudu v Českých Budějovicích Roman Bárta v pondělí 16. února v osm hodin ráno. Oběma nyní hrozí až doživotní tresty. Jednání potrvá celý týden.

Podle policejních expertíz Pacovští loni v červenci nejméně devíti střelami do zad, hrudníku a břicha usmrtili šestadvacetiletého a dvaatřicetiletého souseda. Dalšího dvaapadesátiletého muže následně zranili tak těžce, že zemřel při převozu do nemocnice. Poté z místa uprchli.Po dvou dnech pátrání je zadrželo speciální komando v jedné pražské zahradní restauraci. Na podezřelou dvojici upozornila policii veřejnost na základě fotografií v médiích.

Tři zavraždění muži byli příbuzní ženy, která v Litvínovicích na Českobudějovicku poskytovala pomoc Pacovského bývalé manželce. Podle svědků Pacovský svou ženu před rozvodem často bil. Proto se několikrát stalo, že utekla k sousedce, která bydlela v domku naproti, a tam se obě ženy před násilníkem zamkly. Pacovského nenávist se pak přenesla i na další rodinné příslušníky této sousedky. Jeho obětí se proto stal manžel, syn a zeť její sestry.

Po tragédii, které předcházela řada konfliktů místních obyvatel s Pacovským starším,. inicioval tamní obecní úřad petici za lepší legislativu při ochraně lidí před zločinci. Dokument, který už podepsalo přibližně 1800 lidí předá příští týden petičnímu výboru horní komory Parlamentu jihočeský senátor za ODS Martin Dvořák.

Ladislav Pacovský emigroval na začátku osmdesátých let s manželkou Annou a synem Johnem do Rakouska, kde si oba manželé vybudovali slušnou existenci. Na začátku roku 1992 se vrátili do Litvínovic na Českobudějovicku. Pacovský však začal na manželku žárlit a napadat ji i litvínovické sousedy. Na jeho výpady podala manželka Anna i její sousedi řadu trestních oznámení jak v Rakousku, tak v Čechách. Po rozvodu v roce 2002, zákázal Pacovský manželce, aby se synem Johnem stýkala. John tak pobýval většinu času na internátu ve vídeňské škole a dojížděl za odcem do Litvínovic. Podle Pacovské byl její syn poslední dva roky výlučně pod vlivem svého otce. Pacovská viní z tragédie hlavně českou i rakouskou policii, protože podle ní měl být její muž už dávno zamřížemi. "Jinak to asi nemohlo skončit," řekla Právu Pacovská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám