Hlavní obsah

V Litvínovicích střílel Pacovský i jeho syn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Kriminalisté obvinili v pátek odpoledne Čechorakušana Ladislava Pacovského a jeho syna Johna z trojnásobné vraždy. Policie je přesvědčena, ze na ulici v jihočeských Litvínovicích v úterý zabíjeli oba dva. "Už byl dán návrh státnímu zástupci na jejich vzetí do vazby a v nejbližší době rozhodne soudce," řekla po 18. hodině mluvčí policie.

Článek

Oběma mužům hrozí až 15 let vězení nebo dokonce výjimečný trest.

Práci policistům komplikuje přítomnost překladatele u výslechů, kterého si otec se synem vyžádali. "Podezřelí zřejmě nerozumějí všem slovům, a tak musí u výslechu asistovat překladatel," sdělila ČTK mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková. To je však paradoxní především v souvislosti s domnělým vrahem, devětačtyřicetiletým Ladislavem Pacovským, který je původem z Čech a zdržoval se zde i poslední asi dva roky. Trvalé bydliště mají však oba ve Vídni.

Pacovský byl už loni obviněn

Obyvatelé Litvínovic si po zprávě o jejich včerejším dopadení nedaleko zahradní restaurace na pražském Žižkově oddechli. Pacovský totiž podle nich místní dlouhodobě terorizoval a policie proti tomu nezasáhla, přestože na něj podali několik trestních oznámení.

Jedno z nich loni vyústilo až v obvinění Pacovského staršího z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Čechorakušan měl vyhrožovat sousedům plynovou pistolí. Vyšetřován byl ovšem na svobodě. Okresní státní zástupce Josef Richtera to vysvětlil tím, že jeho vzetí do vazby platný trestní řád neumožňuje.

"Trestní sazba v tomto případě činí do jednoho roku odnětí svobody. Je příliš nízká, než aby na ni bylo možné uvalit vazbu. Ta kvalifikace byla správná a neexistovaly ani prolamující podmínky, které by umožnily vazbu uvalit," řekl ČTK Richter.

Přezkoumává se postup policie

Případem se zabývá i jihočeské policejní oddělení kontroly a stížností. Přezkoumává postup policistů, kteří v době před trojnásobnou vraždou prověřovali trestní oznámení, jež nebezpečí signalizovala. Bude se zjišťovat, zda policisté využili k ochraně tamních obyvatel všech zákonných prostředků, které mají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám