Hlavní obsah

Obžalované z nájemné vraždy soudci osvobodili

– BRNO
Právo, Petr Knötig

Překvapení zavládlo ve čtvrtek odpoledne v jednací síni Krajského soudu v Brně, kde soudci zprostili obžaloby tři muže za 11 let starou nájemnou brutální vraždu obchodníka s lehkými topnými oleji (LTO) Marka Lehkého. Toho podle obžaloby zavraždil pomocí výbušniny umístěné na těle 40letý Jan Marcinek za půl miliónu korun, které měl dostat od 44letého Jiřího Večeře. Toho zase k vraždě podle obžaloby přinutil 50letý Milan Šišma.

Článek

Líčení se konalo za mimořádných bezpečnostních opatření a z osvobozujícího verdiktu byl překvapený především Jiří Večeř, který na vraždu podnikatele upozornil policii a také uvedl, kdo na ní měl jaký podíl. Přitom Večeř i Šišma si odpykávají trest za vraždu jiného podnikatele, k níž je v roce 2003 odsoudil Městský soud v Praze. Večeře pražský soud potrestal k pobytu ve věznici Večeře na 12 a Šišmu na 13 a půl roku.

"Nebylo možné obžalované odsoudit, protože jediným přímým důkazem byla výpověď Jiřího Večeře, který uvedl, kdo měl jaký podíl na vraždě Lehkého. Ostatní spoluobžalovaní vinu popírali a tvrdili, že nechápou, proč je Večeř obviňuje z vraždy, kterou podle jejich tvrzení nespáchali. Protože obžalovaný může při výpovědi i lhát a v jeho doznání jsme viděli dílčí pochybnosti, nemohli jsme nikoho odsoudit," uvedl předseda senátu Vlastimír Čech.

Podle něj je jiná situace, když vypovídá svědek, který je ze zákona povinen mluvit pravdu a jiná, když vypovídá obžalovaný. Ten totiž není vázaný povinností mluvit pravdu a výpověď svědka a obžalovaného není možné brát rovnocenně. "Tvrzení obžalovaných má stejnou váhu a když tedy jeden za všechny vinu přiznává a další popírají, nelze tomu věřit," dodal Čech.

Lehký byl zavražděn v roce 1995

Ke smrti Marka Lehkého došlo v noci z 29. na 30. března 1995 v Kvasicích na Kroměřížsku , kdy mu na několik míst těle vrah umístil výbušninu, kterou odpálil. Tělo podnikatele bylo rozmetané na velkém prostranství a dlouho trvalo, než se ho podařilo identifikovat a to ještě prostřednictvím kousků těla a hodinek. Policisté vraha nemohli najít, až se jim v roce 1999 přihlásil Jiří Večeř, který udal sebe i ostatní dva spoluobžalované.

Motivem podle obžaloby i vyšetřovatele byly dluhy kolem 40 miliónů korun, které měl Marek Lehký vůči Šišmovi i dalším podnikatelům, kteří obchodovali s LTO.  "Šišma mi řekl ať si vyberu mezi vlastní likvidací nebo likvidací Lehkého. Tak jsem si na vraždu najal Marcinka, který za to dostal půl miliónu korun," uvedl Večeř soudcům.

Ostatní dva spoluobžalovaní vinu popírali a jejich obhájci dokonce tvrdili, že nelze vyloučit ani sebevraždu, že si Lehký mohl výbušninu na sobě odpálit sám. "Marka Lehkého jsem neznal a nic bych jeho smrtí nezískal. Taky jsem Večeře nikdy o likvidaci někoho nežádal, tak nevím, proč si to vymýšlí. Cítím se nyní velmi poškozený na svých právech," uvedl před rozhodnutím soudců Milan Šišma.

Po vynesení osvobozujícího rozsudku se všichni obžalovaní vzdali prána na odvolání, zatím co státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám