Hlavní obsah

Obří pokuta za neplacení mýtného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Rekordní pokutu ve výši 132 tisíc korun uložili jihomoravští celníci řidiči z Rumunska za porušování předpisů. Jeho společnost se opakovaně vyhýbala placení mýtného, což šoférovi hlídka při kontrole koncem minulého roku na dálnici D2 pořádně spočítala.

Foto: Celní správa

Celní správa při kontrole kamionů.

Článek

Ve speciální aplikaci, v níž celní správa eviduje veškeré neuhrazené pokuty, objevili celníci v záznamech pět let starý dluh.

Trhovci u Chebu nestihli zavřít sklad, celníci našli tisíce padělků

Krimi

Bez kamer, bez placení

Celníci zjistili, že dva kamiony stejné společnosti v letech 2013 a 2014 nezaplatily mýto na 650 úsecích, poplatek neuhradily za úseky mezi mýtnými branami, které na sobě nemají kamery. Dluh činil téměř 27 tisíc korun.

Právníkům se následně podařilo podle výpisu transakcí a propočtu jízdních tras prokázat, že nebylo možné vybrané úseky objet a kamiony silnici projely bez zaplacení.

„Rumunské společnosti celníci uložili pokuty v celkové výši 182 000 korun včetně nákladů řízení. 50 000 korun bylo uhrazeno ze složené kauce z předchozího období. Zbytek zůstal neuhrazen,“ konstatovala mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

Loni jihomoravští celníci vybrali v terénu nedoplatky za více než dva miliony korun převážně od zahraničních dlužníků.

„Řada dlužných částek připadá i na zahraniční společnosti či osoby a ty se vymáhají o poznání hůře než u subjektů v České republice vzhledem ke komunikaci ‚na dálku‘ a nemožnosti užití některých účinných prostředků výběru, jako je osobní návštěva v místě podnikaní či obstavení účtu,“ uvedla Temňáková. „Poměrně úspěšně se však tyto dluhy daří vybírat mobilním hlídkám přímo v terénu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám