Hlavní obsah

O ničem jsem nerozhodoval, brání se exšéf informatiků ministerstva v korupční kauze

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

S dodavateli jsem udržoval korektní vztahy, nic jsem jim ale nesliboval, ani jsem nemohl, tvrdí u soudu bývalý šéf odboru informatiky na ministerstvu práce a sociálních věcí Milan Hojer. Spolu s exnáměstkem ministra Vladimírem Šiškou čelí u Městského soudu v Praze obžalobě z korupce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý náměstek ministra práce Vladimír Šiška (vpravo) a někdejší ředitel odboru informatiky Milan Hojer

Článek

Stomiliónovou zakázku na technické zajištění výplaty sociálních dávek pro firmu OKsystem měli Hojer se Šiškou nabízet podnikatelům výměnou za jinou službu, od níž je naopak odstavili.

„Vždy jsem uváděl, že moje role je čistě technická a nemám pověření o čemkoli rozhodovat,“ uvedl na adresu svých jednání s OKsystemem z léta 2012 Hojer. „Se všemi dodavateli včetně OKsystemu jsem se snažil udržovat korektní vztahy, ale rozhodovat jsem o ničem nemohl,“ podotkl bývalý šéf odboru.

Na místo v čele ministerského úseku se prý dostal díky své odbornosti začátkem roku 2012 jako řadový zaměstnanec a teprve po odchodu bývalého vedoucího odboru dostal pověření jej vést.

Hojer se brání i tím, že jednání s OKsystemem byla zahájena ještě před jeho nástupem na ministerstvo a hodnotu zakázky ve výši 100 miliónů určil jednatel firmy Martin Procházka poté, co z původní ceny 144 miliónů korun přislíbil ministerstvu 30procentní slevu.

Aféra stála místo ministra 

Oba muži jsou obviněni z podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Činů se měli dopustit při zadávání veřejné zakázky společnosti OKsystem. Té měli nabídnout uměle nadhodnocenou zakázku za 100 miliónů korun výměnou za to, že stáhne svou stížnost na postup ministerstva u antimonopolního úřadu v jiné veřejné soutěži.

Šiška údajně firmu odřízl od dlouhodobé zakázky na zajišťování informačních systémů pro vyplácení dávek v nezaměstnanosti.

Když si stěžovala, nabídl jí spolu s Hojerem jiný obchod. Vyjednávání však nahrála policie a oběma mužům za jejich machinace hrozí až dvanáctileté tresty.

Šiška strávil na podzim 2012 několik týdnů ve vazbě, aby nemohl ovlivňovat svědky. Aféra přispěla i k rezignaci tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám