Hlavní obsah

Novodobí otrokáři nutili bezdomovce podepisovat nevýhodné půjčky

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Minimálně deset bezdomovců dlouhodobě zneužívala povedená rodinka ze Slovenska. Rodiče a jejich dospělý syn těmto sociálně slabým osobám nejprve sebrali osobní doklady, a poté je nutili manuálně pracovat, případně na jejich jména uzavřeli nevýhodné půjčky. Nyní si 49letá žena a 29letý muž vyslechli obvinění ze zločinu obchodování s lidmi, z podvodů a útisku.

Foto: Policie ČR

Poškození žili v nelidských podmínkách

Článek

Policisté na počátku vyšetřování loni v květnu podezírali z obchodování s lidmi tři osoby. „Vážně nemocný padesátiletý otec však v průběhu vyšetřování v září loňského roku ve vazební nemocnici zemřel, jeho trestní stíhání bylo tedy zastaveno,“ vysvětlila krajská policejní mluvčí z Hradce Králové Ivana Ježková.

Obvinění lidem bez domova a stálého příjmu nabízeli práci, například hlídače parkoviště na okraji Prahy s výdělkem zhruba 10 až 14 tisíc korun měsíčně. Nebo mzdu kolem 90 korun za hodinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ihned po seznámení měli vytipované osobě položit otázku, zda nemá nějaké půjčky nebo úvěry. To proto, aby ji mohli využít k následnému podvodnému získání peněz. Když oslovená osoba na nabídku práce kývla, sebrali jí všechny doklady a odvezli pod příslibem sepsání pracovní smlouvy do místa přechodného bydliště, a to někdy i přes evidentní odpor,“ řekla Ježková.

Foto: Policie ČR

Poškození žili v nelidských podmínkách

Poškozené ubytovávali ve velmi nuzných a hygienicky špatných podmínkách. Nebylo výjimkou, že pro ně jídlo připravovali z odpadků vybraných z popelnic a kontejnerů. Obvinění Slováci se často stěhovali. Bydleli například v obci u Holic, v Ostrově nad Oslavou u Žďáru nad Sázavou a nakonec v Kopidlně u Jičína.

Brali i důchod

„Syn zhotovoval falešná potvrzení o zaměstnání, o příjmech zneužívaných osob i nájemní smlouvy. Pak je donutili žádost o rychlou půjčku nebo úvěr, většinou u nebankovních společností, podepsat. Matka a syn si tímto způsobem vzali rovněž půjčku i na sebe,“ uvedla mluvčí.

Celkem si podvodně opatřili stovky tisíc korun, které ale nespláceli ani oni, ani zneužité osoby. Ve třech případech dokonce zneužívali i seniory, kterým byl vyplácen pravidelný starobní důchod. Ten jim při výplatě celý odebrali a používali pro sebe.

Zneužívaných lidí mohlo být podle závěru policie mnohem víc než deset. Někteří již ale zemřeli, někteří byli cizinci a podařilo se jim vrátit do své vlasti.

Muž i žena jsou po celou dobu od svého zadržení zásahovou jednotkou vyšetřováni vazebně, a pokud budou odsouzeni, hrozí jim až 12leté tresty odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám