Hlavní obsah

Novák a Ježek: spolu stíháni, spolu dál po propuštění z vazby podnikají v realitách

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva podle policie hlavní aktéři dotační kauzy ROP Severozápad se i po svém říjnovém propuštění z vazby stýkají. A nejen to, spolu i podnikají. Stíhaný bývalý senátor za ODS Alexandr Novák (61) a stíhaný chomutovský podnikatel Daniel Ježek (45) se podle všeho i nadále věnují byznysu v realitách, který měli ještě před policejní razií z konce roku 2016.

Foto: Ondřej Hájek/ČTK, Michaela Říhová, Právo

Alexandr Novák (vlevo) a Daniel Ježek

Článek

Vyplývá to ze slov Ježkova advokáta Romana Jelínka. „Není dost možné zamezit kontaktu mezi nimi, protože mají zákonné povinnosti například jako spoluvlastníci nemovitostí, mimo jiné i k finančnímu úřadu,“ sdělil Právu. Konkrétní náplň jejich aktivit ale vzhledem k advokátní mlčenlivosti neuvedl.

Novák nyní v žádné firmě oficiálně nefiguruje. Obě rodiny, Nováka i Ježka, jsou ale obchodně propojené. Ježek působí podle obchodního rejstříku v několika firmách, jednou z nichž je Real Estate, ve které se s Novákem v minulosti potkali jako členové představenstva. Nyní je jeho předsedou Ježek a členkou Novákova manželka Eva.

Ježek s Novákovou sedí rovněž ve vedení společnosti Android, která má v předmětu podnikání pronájem nemovitostí, hostinskou činnost i opravy silničních vozidel. Ježek je například členem představenstva firmy Heat Invest, zaměřené na tepelnou energii, ale i pronájem nemovitostí.

Raport ředitelů v kanceláři

Novák při loňském vazebním zasedání přesvědčoval soudce Okresního soudu v Ústí nad Labem, že na svobodě bude pracovat. Co konkrétně dělá, se však Právu nepodařilo zjistit. On sám s médii nekomunikuje. Sdílný není ani jeho advokát Julius Kramarič.

Policie stíhá Nováka s Ježkem už přes rok kvůli ovlivňování dotačních projektů v Ústeckém a Karlovarském kraji. Podezírá je, že pomocí krajských zastupitelů a úředníků ROP od roku 2008 sami vybírali projekty, které dostanou evropské dotace. Peníze tak získali spříznění podnikatelé. Spolu s nimi je obviněno dalších 24 lidí.

ROP tehdy sídlil v budově Nováka s Ježkem a oba ředitelé úřadu, Petr Vráblík a později Petr Kušnierz (50), podle detektivů chodili každou středu do jejich kanceláře v pátém patře na pravidelná slyšení, kde museli vykazovat úspěšný průběh „cinknutých“ soutěží.

Škoda je vyčíslena na zhruba 14 miliard korun. Obvinění, kterým hrozí až 13 let, policejní konstrukci odmítají.

Novák, který má německé občanství, se v době policejního zásahu, tedy v prosinci 2016, nacházel v zahraničí. I s rodinou byl v USA, kde podniká a taktéž prodává nemovitosti. Zatčený byl na základě eurozatykače v témže roce přímo na Štědrý den na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem, když se snažil utéci na Nový Zéland, který je z hlediska vydávání uprchlíků problematický. Z Německa, kde byl umístěn do vazby, byl vydán až o deset měsíců později.

Novák již jednou ve vězení byl. Odseděl si dva roky a jeden měsíc ze čtyřletého trestu za to, že jako starosta Chomutova v roce 1999 přijal úplatek 40 miliónů korun. Podmínečně se dostal na svobodu v roce 2015. Nástupu tohoto trestu se ale také vyhýbal. Místo za mříže v roce 2012 zamířil do nemocnice.

Nesmí kontaktovat klíčového svědka

Po jeho předání z Německa do Česka ho okresní soud loni v říjnu pustil na svobodu, Ježka o měsíc dříve. Oba museli zaplatit kauci 16 miliónů a oba nabídli policii své telefony k monitorování. Policie ale sleduje jen jejich pohyb, nikoliv obsah zpráv a hovorů. Novák se navíc zavázal, že bude i s manželkou bydlet u tchyně.

V usnesení soudu, které Právo získalo na základě zákona o přístupu k informacím, se píše, že Novák se také musí pravidelně hlásit na probační a mediační službě a nesmí vycestovat.

Podstatnou podmínkou pak je, že on ani Ježek nesmějí kontaktovat spoluobviněného Kušnierze. Ten si nyní odpykává sedmiletý trest za jiné ovlivňování dotačních projektů a vypovídá proti nim. Usiluje o status spolupracujícího obviněného, čímž by si mohl vysloužit nižší trest, a dříve se nechal slyšet, že se bojí o svůj život.

Zda oba dodržují podmínky pobytu na svobodě, hlídá právě Okresní soud v Ústí nad Labem. Jak v pondělí Právu řekla jeho mluvčí Irena Jeřábková, o jejich porušení by se soud dozvěděl obratem. Zatím tedy podle ní Novák s Ježkem postupují tak, jak mají.

V případu mezitím pokračují výslechy týkající se projektů, u kterých police vznesla obvinění. Z informací Práva vyplývá, že vyšetřování kauzy potrvá ještě několik měsíců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám