Hlavní obsah

Neujde ani sto metrů, točí se jí hlavička. Matka padělala lékařské zprávy, vyplatili jí milion

– Frýdek Místek
Právo, hon

Podvod, nad kterým zůstává rozum stát i zkušeným kriminalistům, se podařilo rozplést policistům na Frýdecko-Místecku. Třiačtyřicetiletá žena z Třince padělala lékařské zprávy o stavu své dcery a matky tak, aby získala sociální příspěvky na péči. Neoprávněně tak získala bezmála milion korun.

Foto: Policie ČR

Falešná lékařská zpráva

Článek

Na případ upozornila policii okresní správa sociálního zabezpečení na počátku minulého roku, kdy začal dlouhý vyšetřovací proces, během kterého kriminalisté shromažďovali důkazní materiály.

„V průběhu prověřování policisté zjistili, že podezřelá žena měla v lékařských zprávách měnit jejich data, přepisovat texty, uvádět nepravdivé údaje a různým způsobem je upravovat,“ uvedla mluvčí policie Eva Michalíková.

Policie zadržela při pohovoru v Praze falešného gynekologa

Krimi

Přestože dcera byla soběstačná, nepotřebovala ve škole asistenta a dosahovala velmi dobrých studijních výsledků jak na druhém stupni základní školy, tak i na střední škole, přepisovala matka její lékařské zprávy tak, že z nich vyplývalo, že se jedná o nemocnou osobu, které následně byl přiznán 3. stupeň závislosti z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu.

Foto: Policie ČR

Původní lékařská zpráva

Bezvědomí, dušnost

Například jedna z lékařských zpráv, kterou měla své dceři upravit, aby získala příspěvek na péči, zněla: „Při častých kolapsových stavech a záchvatech je nutný stálý dohled dítěte 24 hodin denně. Bývá v bezvědomí, neví o sobě, nereaguje, neorientuje se v místě ani čase, potřebuje pomoc druhé osoby. Má problémy i s orientací a komunikací. Neujde ani 100 metrů, má závratě, točí se jí hlavička, dušnost, zvracení, bolest na hrudi.“ Všechny tyto údaje však byly smyšlené.

Na letišti v Brně zadrželi osm cizinců s padělanými doklady. Tvrdili, že jsou ze Sýrie

Krimi

Podobně padělala a upravovala lékařské zprávy o své matce, o které mimo jiné napsala, že je nepohyblivá, což se ukázalo jako nepravdivé tvrzení. „Svým podvodným jednáním se žena měla obohatit téměř o jeden milion korun. Od roku 2013 do 2018 měla neoprávněně pobírat sociální dávky v podobě příspěvku na péči, příspěvku na mobilitu a příspěvku na motorové vozidlo,“ doplnila mluvčí.

V těchto dnech si žena po téměř dvouletém vyšetřování vyslechla obvinění z podvodu a také z přečinu padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu. „Žena je stíhána na svobodě. Za počínání jí hrozí trest odnětí svobody až na osm let,“ dodala Michalíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám