Hlavní obsah

Policie zadržela při pohovoru v Praze falešného gynekologa

Právo, kk

Zdravotnický záchranář se chtěl stát gynekologem i bez potřebného vzdělání. Zajistil si falešné dokumenty i diplom. Policie ho zadržela při pohovoru. Informovala o tom policejní mluvčí Lucie Drábková.

Foto: Policie ČR

Falešný diplom

Článek

Od října řeší pražští kriminalisté případ padělání vysokoškolského diplomu za účelem vykonávaní lékařské činnosti. Třiačtyřicetiletý zdravotní záchranář si chtěl zvýšit kvalifikaci a vykonávat funkci gynekologa a porodníka. Proto se rozhodl vyrobit si diplom.

„V polovině října se třiačtyřicetiletý muž snažil opatřit několik kusů originálů lékařského diplomu s ražbou na pergamenu. Nezdráhal se při tomto činu oslovit státní tiskárnu cenin.

K objednávce diplomu doložil zfalšované úřední dokumenty jako například novinářský průkaz nebo potvrzení opravňující výrobu filmových dokumentů stvrzené padělaným razítkem se státním znakem. Diplom a ostatní osvědčení si vypůjčil bez vědomí jeho přítelkyně, která je lékařka,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Drábková.

Policista vysokou školu nestudoval. Diplom měl falešný, potvrdil soud

Krimi

Policie ho zadržela během jednání o tisku diplomů jako rekvizit. Účel použití ale byl jiný. „Za výše uvedené jednání mu bylo sděleno podezření ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny,“ sdělila mluvčí.

Diplom z domácího počítače

Varování policie však muže neodradilo a ve svém protiprávním jednání pokračoval dál. Když neuspěl v tiskárně cenin, rozhodl se doklady opatřit sám. Diplom a další potřebné dokumenty si vyrobil v grafickém programu i s falešným osvědčením.

S těmito falešnými dokumenty se rozhodl ucházet o práci lékaře na pracovišti asistované reprodukce, kam elektronicky zaslal diplom i další osvědčení, které padělal. Při pohovoru byl kriminalisty zadržen.

Foto: Policie ČR

Falešné doklady

„Nebýt včasného odhalení činu, mohl vykonávat tak zásadní a odbornou činnost bez potřebného vzdělání, při které by hrozily fatální důsledky v oblasti lidského zdraví a života,“ uvedla Drábková.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání v případu padělání a pozměnění veřejné listiny. V případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení.

„Policie žádá další svědky či poškozené tohoto případu, aby kontaktovali linku 158. Je totiž pravděpodobné, že obviněný muž kontaktoval více zdravotních institucí, kde mohl předkládat falzifikáty dokumentů,“ zmínila mluvčí.

Desítky lidí si zaplatily maturitu nebo diplom, naletěly však podvodníkovi

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám