Hlavní obsah

Nemohla se dovolat synovi, pak zjistila, že uhořel

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín

Obrovskou tragédii nyní prožívá paní D. ze Zlína. Při sobotním požáru zahynul její syn, ale i její snacha a jedenáctiletá vnučka.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Vyhořelý byt panelového domu v Bohumíně. Čtyřiapadesátiletý muž tam žhářským útokem řešil údajně rodinné spory. Požár nepřežilo jedenáct lidí.

Článek

„Věděla jsem, že jdou v sobotu ke známým na tu narozeninovou oslavu. Když jsem zjistila, co se tam stalo, tak jsem se jim snažila dovolat. Nedařilo se mi to. Psala jsem i na svůj profil na Facebooku, zda mého syna v neděli či v pondělí někdo neviděl, zda s ním nemluvil,“ líčila matka.

Pak k ní ale dorazila tragická zpráva, že všichni tři zahynuli v třípokojovém bytě v plamenech.

Obviněný žhář z Bohumína jde do vazby, k soudu přišel v neprůstřelné vestě

Krimi

„Odešli… už bohužel nejsou mezi námi. Vzpomínejte na ně v dobrém. Navždy zůstanou v našich srdcích. Je to zlý sen, mám noční můry, stále doufám, že se probudím a oni zde budou. Moje lásky,“ svěřila se lidem na sociální síti se svým neštěstím žena.

Ta holčička byla strašně talentovaná snad na všechno. Její táta měl pořád úsměv od ucha k uchu. Vlastně oni všichni byli takoví pohodoví.

Všichni byli pohodoví

„Ano, vím o tom. Znala jsem je. Byla to mladá a krásná rodinka. Myslím, že se brali teprve před pěti lety. Ta holčička byla strašně talentovaná snad na všechno. Její táta měl pořád úsměv od ucha k uchu. Vlastně oni všichni byli takoví pohodoví. Je to tragédie. Přišli jsme jim se synem zapálit svíčku a donesli jsme i plyšáka,“ svěřila se Právu paní Hanka, která bydlí v sousedním panelovém domě. „Naštěstí jsme byli až do neděle na dovolené, tak jsme to tady nezažili. Sousedé někteří z toho mají psychické problémy,“ dodala ještě žena.

Ty hajzle! Tys to zapálil, křičeli zachránění z balkonu na muže

Krimi

„Mezi lidmi se povídá, že ten, co to udělal, že mu asi přeskočilo kvůli tomu, že se mu před 15 lety zabil syn. Srazil ho vlak. Prý hodně začal pít a byl agresivní. Všem se mstil. Ale více nevím, povídá se to na sídlišti a v hospodě,“ řekl Právu pan Václav, který na pietní místo donesl i květiny.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Muž, kterého policie obvinila z vraždy a obecného ohrožení v souvislosti s požárem panelového domu v Bohumíně. Soud na muže uvalil vazbu.

Číslo účtu na sbírku

Moravskoslezský kraj v úterý v poledne zveřejnil číslo účtu veřejné sbírky určené ke zmírnění následků sobotní tragédie. „Moravskoslezský kraj již získal od ministerstva vnitra potřebné osvědčení, aby mohla být sbírka spuštěna. Ti, kteří chtějí lidem přispět, mohou peníze posílat do 15. září na účet UniCredit Bank, který je 868686/2700,“ sdělila krajská mluvčí Nikola Birklenová. Na webu kraje bude denně zveřejňován stav účtu i jednotlivé dary.

Někteří obyvatelé se už do domu v Bohumíně nechtějí vrátit

Domácí

Samotný Moravskoslezský kraj do sbírky vloží 100 tisíc korun za každého člověka, který sobotní požár nepřežil, a 50 tisíc korun za každého zraněného.

Výše příspěvku je určena stejným způsobem jako vloni v prosinci při sbírce po tragické střelbě v ostravské fakultní nemocnici. Finanční pomoc ještě budou 3. září schvalovat krajští zastupitelé.

„Moc děkuji všem, kteří se rozhodnou do sbírky přispět. Lidská sounáležitost a upřímný zájem jsou jedním ze způsobů, jak se dá čelit zlobě a nenávisti,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Milion z Prahy

Na finanční pomoci pro oběti sobotního požáru se již domluvili i ministerstvo spravedlnosti a Probační a mediační služba (PMS). „Probační a mediační služba vyčlenila jeden milion korun. Z nich bude možné financovat služby pro potřeby obětí trestného činu. Jedná se například o psychosociální pomoc, právní a další služby spojené s řešením aktuální nepříznivé situace obětí,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Státní zástupce Michal Król o motivech žhářeVideo: Aleš Honus, Právo

Probační a mediační služba ve spolupráci s policií nyní aktivně vyhledává kontakty na pozůstalé a zraněné. Ti se mohou sami obrátit v případě zájmu o odškodnění podle zákona o obětech trestných činů na následující telefonní čísla: linka Probační mediační služby 734-780-499 a 731-679-919, Krizové centrum Městského úřadu v Bohumíně 731-531-731.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám