Hlavní obsah

Ty hajzle! Tys to zapálil, křičeli zachránění z balkonu na muže

Právo, Aleš Honus
Bohumín

Nejprve jsem slyšel dvě rány a pak jsem běžel k balkonu, na kterém už byli tři chlapi, kteří přelezli z vedlejšího bytu. Tak popisuje okamžiky po bohumínském žhářském útoku nájemník, který poskytl azyl lidem z hořícího bytu.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Zničený balkón po požáru v Bohumíně

Článek

Tři muže a pak ještě jednu starší ženu, které se také podařilo přelézt z balkonu na balkon, pak vpustil dovnitř a tím jim zachránil život. „Naštěstí jsem byl se svou ženou doma,“ řekl.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Muž ukazuje, kudy přelézali balkóny při útěku před požárem.

Popisované drama se odehrálo v sobotu krátce před osmnáctou hodinou. „Ti tři muži se na balkonu snažili pomoci ženě, která se také pokoušela přelézt z vedlejšího bytu. Měla ale strašný strach, protože je to opravdu velká výška,“ řekl Právu soused.

Tragický požár v Bohumíně.Video: Aleš Honuš, Právo

Dodal, že mužům na balkoně podal židličku, aby se na ni mohl jeden z nich postavit a ženu přetáhnout. „To se podařilo. Paní měla už docela velké popáleniny, navíc se nadýchala zplodin, takže nemohla popadnout dech. Popálení byli i ti muži, bylo vidět, že mají všude puchýře,“ dodal svědek. Ani tři muže, ani ženu podle svých slov vůbec neznal, v sousedním bytě byli prý jen na návštěvě.

Všude zápach spáleniny, dům je po požáru bez elektřiny i teplé vody

Krimi

Když jeden z mužů dole pod domem uviděl muže, který byt podpálil, začal na něj křičet. Řval na něj: „Ty hajzle! Tys to zapálil!“

Byt následně opustili všichni společně za přítomnosti hasičů. „Přes dveřní kukátko jsem nejprve neviděl vůbec nic, protože chodba byla zakouřená. Mám protipožární dveře, tak jsem raději neotvíral,“ řekl.

Rozhodně se nedá říct, že jsem je zachránil. Jediné, co jsem pro ně mohl udělat, bylo podání židle

Teprve po pár minutách, když se kouř na chodbě rozplynul a bylo vidět siluety hasičů, kteří začali vyrážet dveře do sousedních bytů, otevřel. „Volal jsem na hasiče, že mám v bytě popálené lidi. Pak nás vyvedli z domu ven,“ dodal muž, který svou pomoc sám nijak nevyzdvihuje.

V očích sousedů se přitom stal hrdinou. „Měl by dostat medaili za to, že těm lidem pomohl,“ řekla jedna ze sousedek. Muž se ale jako hrdina podle svých slov necítí.

„Rozhodně se nedá říct, že jsem je zachránil. Jediné, co jsem pro ně mohl udělat, bylo podání židle,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám