Hlavní obsah

Nejvyšší soud potvrdil čtrnáctiletý trest za vraždu z roku 1995

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) definitivně potvrdil Jiřímu Večeřovi čtrnáctiletý trest vězení za organizaci vraždy zlínského podnikatele Marka Lehkého v roce 1995. Vražda souvisela s nelegálními obchody s lehkými topnými oleji (LTO). Ve vleklé kauze padlo několik protikladných rozsudků, Večeřovo dovolání odmítl NS letos v březnu, až nyní ale písemné odůvodnění publikoval v internetové databázi.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Večeř (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci. Archívní foto

Článek

Česká televize letos v dubnu informovala o zadržení Večeře v souvislosti s vyšetřováním dvou dalších vražd z května 1995. Zemřeli při nich dva lidé, taktéž zapletení do byznysu s LTO, kvůli kterému stát přišel v 90. letech o miliardy na daních.

Jeden muž zemřel při explozi automobilu s nastraženou náloží, druhého někdo zastřelil. Večeř se podle ČT letos v březnu dostal podmíněně na svobodu. Značnou část čtrnáctiletého trestu si totiž odpykal už během dlouhého procesu. Nyní je údajně znovu ve vazbě.

Neví se, kdo si vraždu objednal

V kauze, kterou definitivně uzavřel NS, figuroval Večeř jako prostředník. Kdo si vraždu zlínského podnikatele objednal a kdo jej odstranil, to se ani po letech vyšetřování nepodařilo jasně prokázat.

Dva původně spoluobžalované muže justice zprostila obžaloby. Kauza opakovaně prošla celou justiční soustavou od Krajského soudu v Brně až k Ústavnímu soudu. Krajský soud rozhodoval sedmkrát.

Vražda se stala v noci na 30. března 1995, kdy neznámý pachatel umístil na tělo podnikatele trhavinu, odvezl jej na břeh řeky Moravy u Kvasic na Kroměřížsku a odpálil jej. Večeř údajně figuroval jako prostředník mezi neznámým objednatelem a vrahem.

Večeř se v minulosti opakovaně přiznal. V dovolání však uvedl, že přiznání bylo výsledkem dohody s policisty, kteří mu slíbili mírnější trest. NS ale Večeřovi neuvěřil.

„Obviněný se snažil takovouto námitkou vylíčit sebe sama jako osobu podléhající emocím, která naprosto podléhala jím tvrzenému vlivu policie a jednoduše přebírala verze předestírané policií. Z provedeného dokazování však vyplynul zcela jiný osobnostní obraz obviněného,” stojí v usnesení.

Večeř byl v minulosti odsouzen také za organizování vraždy jiného obchodníka s oleji, za přípravu vraždy novináře a také za nedovolené ozbrojování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám