Hlavní obsah

Nedbalost, nebo technická závada, řekla policie k příčině požáru v alzheimer centru

Praha

Středočeská policie pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi v případě požáru v alzheimer centru v Roztokách u Prahy. Může jít o nedbalostní jednání nebo technickou závadu, uvedla v pondělí mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Požár alzheimer centra v Roztokách u Prahy očima zasahujících policistůVideo: Policie ČR

 
Článek

Mluvčí policie uvedla, že během vyšetřování byly zadány posudky z oborů elektrotechnika, defektoskopie, metalografie, technická diagnostika a fyzikální chemie a současně analýza dat a nosičů dat. Jejich vypracování však bude trvat měsíce, a proto vyšetřování jen tak neskončí.

Policie již obdržela výsledky pitev dvou zemřelých žen, z nichž vyplývá, že zemřely v důsledku otravy při vdechování zplodin hoření.

Bude to dobrý, nadýchněte se. Kamera policisty zachytila drama u požáru alzheimer centra

Krimi

„Kriminalisté stanovili a prověřují dvě vyšetřovací verze, a to nedbalostní jednání a možnou technickou závadu. V rámci prověřování také zjišťují komplexní odpovědnost jednotlivých osob, a to s ohledem na následky, které požár způsobil,“ konstatovala Suchánková.

Následky požáru alzheimer centraVideo: Aktu.cz

Hořet v alzheimer centru začalo ve čtvrtek 1. června. Požáru si všimli zaměstnanci domova po 19. hodině a hned zavolali hasiče. Ti po příjezdu začali organizovat evakuaci klientů, z nichž většina jsou lidé nepohybliví, odkázaní na lůžka a péči ošetřovatelek. Vynášení klientů centra se zkomplikovalo dusivým kouřem, který rychle zamořil celou budovu.

Oběti požáru alzheimer centra našli po šesti hodinách

Krimi

K úniku se nedal použít hlavní vchod, hasiči museli přistavit žebříky a vynášeli klienty v náručí okny. Když se podařilo dostat plameny pod kontrolu a probíhalo dohašování, čekal na zasahující hasiče šok. Čtrnáct minut po půlnoci našli ještě tři další seniorky, z nichž dvě už byly mrtvé. Evakuováno bylo celkem 56 lidí.

Policie případ vyšetřuje jako trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Hořící Domov Alzheimer u Prahy

Reklama

Výběr článků

Načítám