Hlavní obsah

Oběti požáru alzheimer centra našli po šesti hodinách

Roztoky
Aktualizováno

Dvě oběti středečního požáru v alzheimer centru v Roztokách u Prahy byly klienty centra, hasiči je našli zhruba po šesti hodinách hašení. K informacím o personálu, který opustil budovu před příjezdem záchranářů, majitel centra Radek Žádník ve čtvrtek uvedl, že zaměstnanci plnili pokyny integrovaného záchranného systému (IZS).

V roztockém Alzheimer centru vypukl rozsáhlý požárVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Rozsáhlý požár vypukl ve středu večer. Hasiči seniory z hořící budovy v Nádražní ulici evakuovali po nastavovacích žebřících. Budova byla podle mluvčí hasičů požárem zcela zasažena, vnitřkem už se nebylo možné dostat ven.

Mluvčí záchranné služby Monika Nováková uvedla, že personál opustil objekt před příjezdem záchranářů.

„Naši zaměstnanci plnili pokyny IZS, včetně pokynů telefonických před jejich příjezdem. Jinak to v takových situacích nelze," sdělil Žádník.

Evakuační autobus hasičů převezl 13 klientů bez zranění do obdobného centra na Jižním Městě.

V roztockém alzheimer centru vypukl rozsáhlý požárVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Požár byl rozsáhlý a hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Vzhledem k počtu zraněných, kterých byly desítky, rovněž záchranáři aktivovali mimořádné opatření, tzv. traumaplán.

Dým byl vidět ze širokého okolí. Hasiči oheň likvidovali z plošin. Oheň zachvátil celé horní patro budovy, z oken šlehaly plameny. Požárníci pak během dohašování našli v budově dva mrtvé lidi a jednoho středně těžce zraněného.

U Prahy vzplálo alzheimer centrum, dva lidé zemřeli

Krimi

Požár si kromě dvou obětí vyžádal i 55 zranění, dva lidé jsou v kritickém stavu. Jde tak o jeden z nejtragičtějších požárů v domovech pro seniory za poslední roky.

Podle předběžného odhadu hasičů způsobil oheň škodu asi 70 milionů korun. O vyčíslení škody informovali hasiči ve čtvrtek ráno na webu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Hasiči z plošiny likvidují rozsáhlý požár

Centrum je soukromým zařízením skupiny Domov Alzheimer. Do sítě společnosti patří i centra v Darkově, Mostě, Roztokách či v Praze. Kapacita roztockého centra dosahovala 60 lůžek.

Foto: Aktu.cz

Následky požáru alzheimer centra

O všechny klienty alzheimer centra v Roztokách u Prahy je podle starosty Roztok Jana Jakoba (TOP 09) odborně postaráno. Část klientů skončila v obdobných zařízeních a část v nemocnicích.

Reklama

Související články

Požár chaty u Plzně nepřežili dva lidé

Dva lidé zemřeli v pondělí večer při požáru chaty v Pňovanech na severním Plzeňsku. Podle informací Práva šlo o muže a ženu. Ohořelá torza těl hasiči našli až...

Výběr článků

Načítám