Hlavní obsah

Nečesaní chtějí výměnu soudce, oddálili tím odvolací řízení

Bývalý ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný a jeho manželka Šárka, kteří jsou obžalováni z přijímání úplatků a praní špinavých peněz, se domáhají výměny odvolacího soudce. Důvodem je, že o kauze má rozhodovat stejný soudce, který řešil případ jejich syna obžalovaného z pokusu o vraždu. Nečesaní se kvůli tomu obrátili na Nejvyšší soud.

Foto: Michael Polák, Právo

Luděk Nečesaný

Článek

Odvolací pražský vrchní soud proto musel přesunout zasedání, které původně nařídil na 22. ledna. V pátek to uvedla mluvčí vrchního soudu Simona Heranová.

„Veřejné zasedání bylo odvoláno, protože spis byl předložen Nejvyššímu soudu k rozhodnutí o stížnosti obžalovaných proti usnesení Vrchního soudu v Praze o nevyloučení JUDr. Jiřího Lněničky z rozhodování věci,“ vysvětlila mluvčí. Trestní spis podle ní putoval do Brna ve druhé polovině prosince a Nejvyšší soud zatím stížnost nevyřídil.

Nečesaný chce po státu 45 milionů

Krimi

Liberecký krajský soud loni v létě Luďka i Šárku Nečesané kvůli nedostatku důkazů zprostil obžaloby, která někdejšího šéfa nemocnice viní z přijetí úplatků ve výši 23 milionů korun. Státní zástupce se odvolal a na vrchním soudu připadla kauza podle rozvrhu práce právě Lněničkovi.

Ten jako předseda senátu v minulosti opakovaně zrušil osvobozující verdikt nad synem Nečesaných, který byl obžalován z pokusu o loupežnou vraždu kadeřnice v Hořicích.

Vinu popírají

Lněnička nakonec loni pravomocný zprošťující verdikt nad mladíkem potvrdil, při ústním zdůvodnění rozhodnutí nicméně uvedl, že je z jeho pohledu špatné, ale že vzhledem k procesní situaci neměl jinou možnost.

Za tento výrok pak dostal výtku od předsedy Nejvyššího soudu. Lukáš Nečesaný, který za útok v Hořicích strávil dva roky ve vězení, se nyní společně s příbuznými domáhá po státu odškodného ve výši 45 milionů korun.

Soudce, který osvobodil Nečesaného, dostal výtku. Kritizoval svůj vlastní rozsudek

Domácí

Rodiče Nečesaného ve své kauze od počátku odmítají vinu. Jeho otec tvrdí, že trestní stíhání souvisí s jeho bojem za osvobození syna Lukáše.

Reklama

Související témata:

Související články

Nečesaného se zastal Ústavní soud

Senát Ústavního soudu (ÚS) se soudcem zpravodajem Janem Filipem v úterý vyhověl stížnosti Lukáše Nečesaného souzeného za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na...

Výběr článků

Načítám