Hlavní obsah

Nad Randákem se vznáší trest i po zveřejnění platu Nagyové

Právo, har
Praha

Zveřejnění platů vedoucích pracovníků úřadu vlády v minulém týdnu pravděpodobně nebude mít vliv na názor státních zástupců v kauze někdejšího šéfa civilní rozvědky Karla Randáka. Ten čelí obžalobě, že se loni podílel na zveřejnění dvou výplatnic někdejší vrchní ředitelky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ředitel rozvědky Karel Randák

Článek

Podle státních zástupců tím došlo k nelegálnímu zveřejnění jejích osobních údajů. Žena se pak podle spisu stala „veřejně známou“, zhoršila se její pověst a stala se terčem nadávek.

Od minulého týdne je přitom známo, že Nagyová měla na výplatnici za rok 2011 i s odměnami více než 2,2 miliónu korun. [celá zpráva]

Šárka Pokorná, šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které v Randákově kauze podávalo obžalobu, nechtěla případ příliš komentovat. I s ohledem na to, že je již před soudem. Z jejích slov však vyplynulo, že se pro státní zástupce nic nemění.

„Pro obžalobu je podstatné, jaká byla situace v době spáchání trestného činu,“ sdělila Právu Pokorná.

Vliv na rozsudek

A podle vyjádření Randákova advokáta Petra Kočího se nic nemění ani pro obhajobu. Jeho klient podle něho stále popírá, že by se na zveřejnění výplatních lístků Nagyové jakkoli podílel. A i kdyby to tak bylo, nešlo by podle obhájce o trestný čin.

Aktuální události by však podle něho mohly ovlivnit konečný verdikt, který by mohl soud vynést již na dalším, říjnovém jednání. „Má to vliv na společenskou škodlivost toho činu, která je v tuto chvíli skutečně nulová,“ říká Kočí.

Připomněl, že v poslední době došlo několikrát ke zveřejnění platů, ani jednou to však nebylo označeno za trestný čin.

Pokorná v souvislosti s krokem úřadu vlády, který zveřejnil platy vedoucích pracovníků za poslední tři roky, zdůraznila, že v kauze Randáka nejde jen o plat, ale rovněž další citlivé údaje.

Kočí však připomněl případ sKaret, v rámci něhož policie prověřovala předání osobních dat stovek tisíc příjemců sociálních dávek České spořitelně. Nakonec dospěla k závěru, že nešlo o trestný čin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám