Hlavní obsah

Na Strakonické v Praze unikl methionin. Hrozí, že se silnice bude muset vyfrézovat

Praha

Až do neděle bude uzavřena část Strakonické ulice v Praze kvůli rozlité látce. Podle hasičů jde o methionin, který se přidává do výživy zvířat. Kyselou látku na třech kilometrech uklízejí pracovníci Technické správy komunikací (TSK). Obávají se, že budou muset část silnice vyfrézovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Kolona na Strakonické ulici za nehodouVideo: Jakub Bartosz, Novinky

 
Článek

„Látkou, která se vylila na silnici, byl methionin. Což je podle našich chemiků jedna ze základních aminokyselin, která se používá do přísad na výživu zvířat,“ řekla Novinkám mluvčí hasičů Kateřina Suchanská.

Foto: HZS Praha

Látka vylitá na Strakonické ulici.

Silně zapáchající kyselá látka znečistila vozovku v délce zhruba tří kilometrů. Motoristům, kteří kapalinou projeli, hasiči doporučují oplachovat auto velkým množstvím vody se zásaditou látkou, například mýdlovým roztokem.

Foto: HZS Praha

Hasiči likvidovali zapáchající koncentrát pro dobytek na Strakonické ulici

„Látka byla zasypaná sorbentem a nyní se ručně uklízí. Nejde použít žádné stroje, protože by byly zničeny. Takže vše děláme ručně a vozíme to do spalovny. Až po úklidu uvidíme, co bude dál. Nejhorší varianta je ta, že se silnice bude frézovat, ale rozhodnuto zatím není,” sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková.

Podle ní může být silnice uzavřena několik hodin, ale i do neděle. Rozlitá chemikálie se nedostala do kanalizace ani do vody.

Foto: HZS Praha

Látka vylitá na Strakonické ulici.

Látka vytekla z projíždějícího auta po šesté hodině ráno a Strakonická ve směru na Zbraslav byla ihned uzavřena. „Linky ve směru z Prahy na Zbraslav jsou odkloněny přes Barrandov, do Prahy se jezdí normálně. Pro osobní auta je Strakonická uzavřena již od Barrandovského mostu, autobusy 172 a 244 směr Malá Chuchle projedou,“ uvedla pražská integrovaná doprava.

Methionin je jedna z dvaceti základních aminokyselin tvořících bílkoviny. Řadí se k aminokyselinám a je esenciální - musí být tedy přijímána v potravě. Zdroj: Wikipedia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám