Hlavní obsah

Na silnicích zemřelo o Velikonocích 14 lidí

Aktualizováno

Jako by řidiči zlehčovali varování policistů. Během velikonočních svátků, tedy od soboty do pondělí, při dopravních nehodách zemřelo podle předběžných údajů 14 lidí, z toho čtyři motorkáři. To je o šest více než loni a o jednoho více než předloni. Nejvíc obětí na silnicích bylo o Velikonocích v roce 2003. Tehdy nepřežilo 25 lidí.

Foto: ČTK

Při nehodě osobního auta v Novém Městě nad Metují zemřel v sobotu jeden člověk

Článek

„Předem jsme apelovali na řidiče, aby nepodceňovali situaci, bohužel to dopadlo takhle špatně,“ konstatoval v pondělí zklamaně šéf dopravní policie Leoš Tržil. „Většinou to byly nehody, při kterých řidiči nezvládli své vozidlo a bourali,“ podotkl. Od pátku do pondělí zemřelo celkem 15 lidí.

Policie přitom na prodloužený víkend naplánovala desítky dopravních akcí. Zaměřila se více i na piráty na motorkách, protože řada z nich po zimě poprvé vyrazila na silnice a využila nejen volné dny, ale i hezké počasí.

Policie použila nové silné motorky, které dostala teprve koncem března. Jak ale Tržil upozornil, přestože o víkendu nebyly nehody motorek výjimečné, většina víkendových obětí byla z osobních aut. „Nejčastější příčina byla nepřiměřená rychlost,“ upřesnila mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková.

„Doufám, že při prodloužených víkendech v květnu to bude lepší,“ posteskl si Tržil. Policie ještě v pondělí večer neměla konečné statistiky nehodovosti. Uplynulé svátky však mohly zvrátit dosud příznivou bilanci za první čtvrtletí letošního roku, kdy na silnicích zahynulo nejméně lidí od roku 1990.

Nejhorší byla sobota

Z hlediska nehodovosti byla nejhorším dnem Bílá sobota, kdy umřelo hned šest lidí, z toho jeden motorkář, který nepřežil srážku s jiným motocyklistou u Sázavy na Benešovsku.

Další motorkář neměl štěstí v noci na pondělí, kdy na Semilsku nezvládl průjezd kruhovou křižovatkou a podlehl následkům těžkých zranění.

Zranění motocyklisty na Evropské v Praze.Zdroj: TV Prima

Třetí motorkář se zranil poté, co si v Praze nevšiml pomalu jedoucího autobusu, protože se zrovna otáčel, a v plné rychlosti do něj narazil. Evropská třída pak byla několik hodin ve směru z centra neprůjezdná. [celá zpráva]

Čtvrtý zahynul v pondělí na Kladensku.

Čtyři mrtví při nárazu do stromu

Hned čtyři životy pak vyhasly při různých nehodách, které spojovalo to, že řidiči při nich narazili do stromů. V sobotu zahynul na okraji Lutína na Olomoucku osmadvacetiletý spolujezdec řidiče, kterému policisté naměřili při dechové zkoušce 1,6 promile alkoholu a který z havárie vyvázl jen s odřeninami.

Další mladík přišel tentýž den o život v Novém Městě nad Metují na Náchodsku v nissanu, který na rovince sjel zatím z neznámých příčin ze silnice.

V neděli nad ránem pak zemřel na Uherskohradišťsku devatenáctiletý mladík, který seděl na zadní sedačce plně obsazené Škody 120.

„Vůz s pětičlennou posádkou vyjel ze silnice, přetočil se a zadní částí střechy narazil do stromu,“ informoval mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. U této nehody byla těžce zraněna i šestnáctiletá dívka. Podle dechové zkoušky dvacetiletý řidič škodovky před jízdou nepil žádný alkohol.

Nakonec na náraz do stromu doplatila v neděli večer čtyřiačtyřicetiletá žena v Benátkách nad Jizerou, která na čtyřkolce nezvládla řízení. Nehodu nepřežila. Podle policejního mluvčího Ladislava Marka neměla přilbu na hlavě, ale na nosiči stroje.

Havarovali i policisté

Tragicky skončil i nedělní výlet manželského páru nedaleko Hradce Králové. Jednasedmdesátiletý řidič chevroletu vjel za kruhovým objezdem u ČKD do protisměru, zabořil se s autem na bok do měkké hlíny a náraz ho pak katapultoval o několik desítek metrů dál. Na místě zemřel. Jeho o rok starší manželka musela být převezena do nemocnice. [celá zpráva]

Muž se zabořil s autem do příkopu. Zdroj: TV Prima

Nehodě se ale nevyhnuli ani sami policisté. Hlídka jedoucí se zapnutým majákem k zásahu se v sobotu střetla na křižovatce v Kladně s osobním autem. Jeho řidička, která měla na semaforu zelenou, byla těžce zraněna, trojice policistů vyvázla s lehčími zraněními.

Náraz do stromu nepřežil

Tragickou bilanci prodlouženého svátečního víkendu rozšířil v pondělí krátce před 21. hodinou mladý řidič osobního vozidla Škoda 120 L, když havaroval na silnici od Nové Vésky na Moravský Beroun na Olomoucku.

„Třiadvacetiletý řidič dostal po průjezdu levotočivou zatáčkou na přímém úseku vozovky kousek od Moravského Berouna smyk, vjel vpravo mimo vozovku a narazil do stromu. Utrpěl smrtelné zranění, kterému na místě podlehl. Okolnosti tragické dopravní nehody jsou dosud předmětem vyšetřování,“ řekla Právu v úterý olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám