Hlavní obsah

Na Seychelách dnes mají policisté zahájit jednání o Krejčířových

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha o zatažení sítě nad uprchlými manželi Radovanem a Kateřinou Krejčířovými se stala skutečností. Příslušník českého Interpolu a kriminalista policejního prezídia ve středu na Seychelách zahájí jednání s místní policií a seychelskou centrálou Interpolu o sledování Krejčířových a okolnostech jejich vydání.

Článek

Žalobkyně Petra Pavlánová a soudce Petr Slunéčko splnili podmínky, které umožní ministerstvu spravedlnosti zahájit jednání o vydání Krejčířových.

"Po vypátrání Krejčířových je třeba s místní policií a místním Interpolem vyjednat jejich sledování, dohodnout, aby z ostrovů neunikli jinam, a zjistit na místě právní možnosti pro jejich vydání českým orgánům. Tato jednání začnou ve středu," řekl v úterý Právu ředitel republikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Petr Želázko. K otázce, jestli uvedená jednání nejsou zbytečná v případě, že Krejčířovi mají seychelské občanství, řekl: "Nejprve je třeba jednat a vše zjistit."

Úřady Scheyselských ostrovů podle České televize už několik měsíců vyjednávají o vzájemném vydávání trestně stíhaných lidí. Scheyselská policie ČT řekla, že za velmi znepokojivé považuje informace o Krejčířově obvinění z plánování vraždy. Začala proto tento týden prověřovat okolnosti založení místní firmy Krejčířových. Ta má mimo jiné v předmětu podnikání půjčování peněz. Samotný Radovan Krejčíř se na Scheyselách podle místní policie nezdržuje ve vile v luxusní čtvrti, kde má stálou adresu, ale střídavě pobývá v luxusních hotelích.

Žalobce, soudce, ministerstvo

Souběžně s jednáním policistů se včera dostala do pohybu příprava podkladů pro vyjednávání ministerstva spravedlnosti o vydání Krejčířových. "Státní zástupkyně Pavlánová včera předala podnět soudci Slunéčkovi z obvodního soudu pro Prahu 9. Soudce se na jeho základě obrátí na ministerstvo spravedlnosti, které podle paragrafu 383 trestního řádu povede jednání o vydání Krejčíře," řekl Právu náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk.

Soudce Slunéčko z obvodního soudu pro Prahu 9, který vydal letos v červnu mezinárodní zatykač na Krejčíře, potvrdil Fenykovo sdělení. "Podnět jsem obdržel. Ve středu se obrátím na ministerstvo spravedlnosti, aby zahájilo všechny kroky pro vydání Krejčíře zpět do České republiky," řekl včera Právu soudce. Podobná procedura nyní čeká i Krejčířovou. Nejprve bude muset být stíhána jako uprchlá na základě mezinárodního zatykače. Pak ministerstvo spravedlnosti zahájí jednání i o vydání Krejčířové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám