Hlavní obsah

Na pohřeb zavražděného Housky přišly desítky lidí, dorazila i koulařka Fibingerová

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov
Aktualizováno

V Chomutově na centrálním hřbitově v pátek po poledni pohřbili zavražděného podnikatele a někdejší vlivnou postavu severočeské sociální demokracie Romana Housku. Toho minulé pondělí zastřelil na zahradě jeho domu neznámý pachatel.

Do obřadní síně na chomutovském centrálním hřbitově byli vpuštěni jen pozvaní hosté.

Článek

S Houskou se přišly rozloučit desítky pozvaných smutečních hostů. Mezi nimi se objevila i nepřetržitě plačící bývalá atletka Helena Fibingerová, jejíž vztah k nebožtíkovi je nejasný.

Houskova partnerka, bývalá hejtmanka Jana Vaňhová, dorazila spolu s dalšími členy rodiny na místo posledního rozloučení zadním vchodem.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Zadní vjezd k obřadní síni, kterým přijela exhejtmanka Jana Vaňhová, hlídala ochranka.

Přišel také šéf krajské ČSSD Radek Scherfer a poslanec ČSSD Jaroslav Krákora, jemuž Houska dělal asistenta. Na poslední chvíli dorazil také bývalý poslanec ČSSD Vlastimil Aubrecht s manželkou Martinou. Dostavil se také krajský radní a někdejší náměstek hejtmanky Vaňhové Arno Fišera. Nikdo z nich ale nechtěl svou účast na pohřbu komentovat.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pohřbu se zúčastnil také poslanec ČSSD Jaroslav Krákora.

Bez pozvání přišla i skupina Houskových spolužáků ze základní školy.

„Roman byl hodný a veselý kluk. Nechápu, proč ho někdo zabil, co se to tady děje,“ řekla novinářům jeho bývalá spolužačka Květa Saidlová.

Obřad trval zhruba půl hodiny, na jeho konci se rozezněly zvony.

Na klid dohlížela městská policie

Obřad byl určen jen pro zvané, na situaci v okolí pohřební síně dohlíželi městští strážníci.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pohřbu se zúčastnil také bývalý poslanec ČSSD Vlastimil Aubrecht s manželkou.

Vyšetřovatelé ve čtvrtek požádali veřejnost o spolupráci na případu, na němž pracuje společný tým krajských kriminalistů a policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Hledají svědky, kteří se 18. listopadu mezi 17. a 19. hodinou pohybovali v okolí ulice Kamenný vrch, kde Houska žil. [celá zpráva]

Foto: Karel Otcovský, Právo

Parte Romana Housky

Policisté také ve čtvrtek v Ústí nad Labem potvrdili již dříve známé skutečnosti, že byl Houska zastřelen v garáži, jeho tělo bylo přikryté plachtou a nalezl ho jeho známý, který za ním přijel na domluvenou schůzku.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Houska na archivním snímku z roku 2005

Motiv zločinu stále není zřejmý. Kriminalisté se zabývají několika vyšetřovacími verzemi. Je mezi nimi možná souvislost s rozdělováním evropských dotací nebo s obchodními aktivitami Romana Housky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám