Hlavní obsah

Policie v kauze zavražděného Housky prověřuje souvislost s dotacemi EU

Právo, Karel Otcovský

Kriminalisté zatím marně pátrají po vrahovi chomutovského podnikatele a vlivného člena ústecké ČSSD Romana Housky. Podle zdroje Práva obeznámeného s průběhem vyšetřování prověřují již jen dvě vyšetřovací verze. Mord má údajně souviset buď s rozdělováním evropských dotací, nebo s obchodními aktivitami oběti.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vila s garáží, před kterou bylo nalezeno tělo zavražděného Housky.

Článek

„Kriminalisté zjišťují, jestli Houska neměl zisky za dohození nějaké dotace, která nakonec nebyla vyplacena. Žadatel pak po něm mohl provizi chtít zpátky za každou cenu. Druhá linie vyšetřování se zabývá možností, že Houska někomu půjčil, nebo si naopak on od někoho půjčil peníze. K vraždě pak mohlo dojít po hádce kvůli splacení dluhu,“ řekl Právu zdroj.

Vyhlášený intrikán Houska byl podle něj zatažen do velkého množství nejrůznějších podivných obchodů a pletich.

Kriminalisté narazili

Kriminalisté údajně nejsou příliš spokojeni s tím, jak se k vyšetřování staví rodina, kamarádi, známí a obchodní partneři Housky.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Houska na archivním snímku z roku 2005

Nejvíce údajně narazili u lidí z podnikatelského prostředí, tedy u těch, se kterými mohl mít Houska nezákonné kšefty. „Řadě z nich se ulevilo, že už nemůže mluvit, a že plno kauz tak zůstává pod pokličkou. Proto, i kdyby věděli nebo tušili, kdo je vrah, policii by to stejně sami od sebe neřekli,“ domnívá se zdroj.

Kriminalisté podle něj každopádně pracují s verzí, že vrah a oběť se znali a že ke zločinu došlo v afektu. Údajně ale doposud nevědí, zda si vrah přinesl plachtu s sebou, nebo zda pochází z garáže, kde asi ke střelbě došlo.

Zraněný Houska pak zřejmě vyšel ven, kde padl na zem a zemřel.

Pachatel zanechal jen málo stop

Vyšetřovatelé nechtěli informace Práva komentovat. „Do zadržení pachatele nebudeme podávat k případu žádné informace,“ zopakoval dozorující státní zástupce Vladimír Jan.

Padla však spekulace, že by Houskova vražda mohla mít spojitost s údajným vloupáním do vily bývalého kmotra a exsenátora za ODS Alexandra Nováka, který je nyní ve vězení za přijetí úplatku.

Chomutovská policejní mluvčí Marie Pivková zprávy některých médií rázně dementovala s tím, že žádné takové vloupání policie neeviduje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám