Hlavní obsah

Na Liberecku rabovali cizinci, policie je zadržela

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policisté v Libereckém kraji zadrželi v noci na úterý pět osob pro podezření z rabování v oblastech postižených povodněmi. Ve všech případech se jednalo o cizí státní příslušníky.

Foto: ČTK

Zničené automobily poblíž centra Chrastavy na Liberecku

Článek

"V pondělí ve 22:40 chytili policisté v Chrastavě dva Rumuny při krádeži rotopedu u jednoho domu, který byl opuštěný a vysychal," řekl krajský policejní ředitel Milan Franko, na vyšetřování podle něj spolupracuje liberecká policie s cizineckou policií.

V Raspenavě byli pak ve 02:25 zadrženi tři Poláci, když se údajně pokusili vloupat do opuštěné chaty ve vyklizené oblasti. "Jsou také podezřelí, že ve městě ukradli benzín ze dvou aut," uvedl policejní ředitel. Trestní řád sice přímo na rabování nepamatuje, ale oba činy budou podle něj posuzovány jako krádež a pokus o ni.

Policie varuje před lynčováním

"Je to hyenismus," řekl Právu Franko s tím, že se už v noci na pondělí objevili na Frýdlantsku dva Poláci s baterkami, kteří si prý možná mapovali terén.

"Máme informace že na polské straně, kterou také postihly záplavy, už jsou některé domy úplně vyrabované," poznamenal policejní ředitel. Policie proto na české straně posiluje hlídky, pomáhá armáda i desítky policistů ze sousedních krajů. Policie nasadila i termovize.

Také sami obyvatelé mnohem více sledují, kdo se kolem domů pohybuje. Bojí se, aby je zloději nepřipravili i o to málo, co jim zůstalo. "Zloději by si měli rabování raději rozmyslet, mohlo by se stát, že rozhořčení lidé vezmou spravedlnost do vlastních rukou, když někoho při pokusu o krádež chytí," varoval Franko.

Anketa

Měly by se případy rabování v zatopených oblastech posuzovat přísněji než běžná krádež?
Ano, zloději násobí neštěstí postižených lidí
96,6 %
Ne, podstata činu je stejná
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16769 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám