Hlavní obsah

Na kurzy guru Járy chodili i soudci, tvrdí jeho obhájce

Právo, bja

Jaroslav Dobeš (45) známý také jako guru Jára tvrdí, že seminářů v jeho škole, kde se měl dopustit několika znásilnění, se účastnili i soudci Okresního soudu ve Zlíně. Proto se jej prý česká justice snažila nespravedlivě odsoudit. Guru Jára je stíhaný jako uprchlý kvůli znásilnění několika žen, které navštěvovaly jeho školu Poetrie.

Foto: Philippine National Police

Jaroslav Dobeš po zatčení na Filipínách

Článek

O údajném spiknutí soudců v kauze guru Járy informoval na středeční tiskové konferenci v Praze jeho obhájce Michal Krčma. Zároveň oznámil, že guru Jára minulé pondělí podal trestní oznámení na neznámého pachatele, protože se ho na Filipínách prý pokusil někdo unést a deportovat do České republiky.

Dobeš ve své esoterické škole ve Zlínském kraji kromě seminářů jógy, astrologie či práce s energií praktikoval i léčbu tantrickou liturgií, kterou nazýval „odháčkováním”. Věřil, že s pomocí krátkých souloží dovede zbavit ženy traumat, tedy háčků, které v životě nasbíraly. Až do roku 2007 stihnul „odháčkovat” 350 žen, některé ovšem tuto praktiku nepodstoupily dobrovolně a dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Dobeše za to odsoudil v říjnu 2014 Krajský soud v Brně pobočkou ve Zlíně k desetiletému vězení, jeho pomocnici Barboře Poláškové vyměřil trest odnětí svobody na 9,5 roku. Vrchní soud v Olomouci však rozsudek zrušil a nyní se má ve Zlíně znovu rozhodnout o vině guru Járy. Ten je od května 2015 ve vazbě na Filipínách, kam uprchl. Ministerstvo spravedlnosti se sice snaží o jeho vydání, ale zatím bez úspěchu.

Obhájce chce předvolat soudce

Nyní Krčma a obhájce pomocnice guru Járy Barbory Poláškové Petr Drapák tvrdí, že seminářů ve škole Poetrie se měli aktivně účastnit i čelní představitelé zlínského soudu. Existují o tom dokonce prý i záznamy.

Krčma uvedl, že videonahrávky viděl a hodlá je zveřejnit u hlavního líčení, stejně jako dle svých slov hodlá předvolat na svědeckou lavici oba soudce. „Mohli se podílet na organizování této údajné trestné činnosti v rámci školy Poetrie a rovněž tedy mohli zneužívat svoji psychickou a sociální převahu nad osobami, které se nacházely v tísni,“ popsal Krčma údajné pochybení soudců.

S tím ovšem oba dotčení soudci nesouhlasí a vymezují se proti tomu v prohlášení, které má Právo k dispozici. „Soudci Okresního soudu ve Zlíně rozhodně popírají obvinění právních zástupců Dobeše a Pláškové, když se v žádném případě nepodíleli na údajné trestné činnosti v rámci školy Poetrie, která je v současnosti předmětem trestního řízení,“ sdělil mluvčí soudu ve Zlíně David Kolumber.

Soudci chodili na semináře

Mluvčí soudu dále uvedl, že oba soudci se v letech 1998 až 2003 účastnili veřejných seminářů, které pořádal guru Jára, ale o tom, že by se tam páchala nějaká trestná činnost, nevěděli. Dobeš je přitom souzený, že nedobrovolného „odháčkovávání” se měl dopouštět mezi roky 2004 až 2007.

Okresní soud ve Zlíně navíc případ nikdy neprojednával. Celou kauzu měl v gesci Krajský soud v Brně s pobočkou ve Zlíně. Podle obhájců Dobeše ovšem měli ovlivnit průběh hlavního líčení právě zlínští soudci.

„Soud prvního stupně nerespektoval některá ustanovení trestního řádu. Nebyli tam vyslechnuti všichni svědci, nebyly provedeny listinné důkazy,“ naznačil hlavní úskalí Krčma. Podle sdělení Pláškové se seminářů s guru Járou měla účastnit i její soudem ustanovená obhájkyně. Obhájce přidělený ex-offo Dobešovi měl být zase přítelem soudkyně, která se seminářů v Poetrii účastnila.

Mdloby ho ochránily před deportací

„Dobeš omdlel a na základě toho nebyl deportován, vedlo to podle jeho slov k tomu, že byl brutálně zbit, bral to jako pomstu,“ prohlásil Dobešův obhájce.

Problematické je podle Krčmy i to, že ani Pláškové, ani Dobešovi za celou dobu jejich pobytu na Filipínách nechodila pošta. Nevěděli tedy, že jsou trestně stíhaní a odsouzení.

Dobeš podle svého obhájce pobývá již od svých osmnácti let převážně mimo Českou republiku. Na Filipínách má prý stejně jako Plášková rodinu i zázemí. Filipíny si prý nevybrali pro to, že je to země, která s ČR nemá dohodu o vydávání cizinců, nýbrž proto, že jim tam prý umožní praktikovat jejich náboženství, včetně tantrické liturgie.

„Důvody proč tam pan Dobeš i paní Plášková požádali o náboženský azyl, je ten, že si myslí, že Česká republika jim nedovoluje provozovat jejich náboženství,“ uvedl obhájce Pláškové.

Reklama

Související témata:

Související články

Guru Járu zatkli na Filipínách

Filipínská policie zadržela na ostrově Siargao Jaroslava Dobeše, kterého loni v říjnu zlínský soud poslal v nepřítomnosti na deset let do vězení. Muž...

Výběr článků

Načítám