Hlavní obsah

Uprchlý guru Jára dostal za odháčkování 10 let natvrdo

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Desetiletý nepodmíněný trest uložil senát Krajského soudu ve Zlíně guru Járovi alias Jaroslavu Dobešovi za znásilnění žaček ezoterické školy Poetrie a za pomluvu. Jeho pravá ruka Barbora Plášková dostala za znásilnění 9,5 roku nepodmíněně. O trestech senát rozhodl krátce po úterním poledni.

Foto: repro Poetrie

Guru Jára, jak se prezentuje ve svých propagačních materiálech na stránkách Poetrie

Článek

Třiačtyřicetiletému Jaroslavu Dobešovi, který si mimo jiné nechal říkat nadsamec Óm, hrozil až dvanáctiletý nepodmíněný trest. Obžaloba jej vinila ze znásilnění osmi dívek, které se účastnily jeho ezoterických seminářů zaměřených na očistu žen od předchozích partnerských vztahů. Sám svou metodu nazýval odháčkováním.

Řada žen tuto „terapii“ podstupovala dobrovolně, mnohé však do poslední chvíle přesný význam slova odháčkování podle obžaloby neznaly, krátký pohlavní styk s „mistrem“ byl pro ně nečekaným utrpením a dodnes mají dle svých slov psychické problémy.

„Nevěděla jsem, co je odháčkování. Nemohla jsem se pohnout, měla jsem křeče a svědění v prstech. Bolelo to. Dělala jsem, co říkal,“ uvedla jedna z dívek. Další poškozené hovořily obdobně.

Podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie dívky utrpěly posttraumatickou stresovou poruchu, některé trpí touto poruchou dodnes. „Dívka utrpěla vážnou duševní poruchu a poruchu osobnosti. Syndromy u ní budou přetrvávat celý život a mohou zásadně modifikovat její život. Stav bezmoci, odevzdanosti a neschopnosti obrany. Nevěděla ani si nepamatuje, že byla sexuálně zneužita. Když se to dozvěděla, začala trpět fobiemi, ztrátou kontrol sama nad sebou, měla anorexii, poruchu sebeúcty, sexuální dysfunkce, byla hospitalizovaná na psychiatrii,“ uvedla soudní znalkyně Alena Gayová.

Dobeš byl autor teorie odháčkování, Plášková byla nositelkou této zhoubné teorie
státní zástupkyně Yveta Eichlerová

Takzvané odháčkování mělo podle Jaroslava Dobeše znamenat intimní energetickou očistu dívek od minulých vztahů, která podle něj vychází z tantrické nauky. Ženám tvrdil, že jejich problémy jsou způsobené háčky. Ty v nich zanechali jejich bývalí partneři a ženám následně neumožňovaly plnohodnotný partnerský život.

Akt v pozměněném stavu vědomí

Tento akt přicházel až při samém závěru mnohadenního semináře Dobešovy ezoterické školy Poetrie, který absolvovalo někdy až třicet dívek, či v soukromí Dobešova podnájmu v jednom ze zlínských rodinných domů na Kudlově.

Foto: repro

Guru Jára, jak se prezentuje ve svých obrazech na stránkách Poetrie.

Guru Jára dívky podle obžaloby zneužíval při jejich pozměněném stavu vědomí, do kterého ženy dostávaly jeho lektorky hypoventilačním dýcháním a drážděním citlivých míst. Poté na nich podle obžaloby vykonal soulož.

Guru Jára alias nadsamec Óm, pocházející z Petrova na Slovácku, se podle obžaloby dopouštěl znásilňování dívek spolu se čtyřicetiletou Barborou Pláškovou ze Zlína již od roku 2004.

„Dobeš byl autor teorie odháčkování, Plášková byla nositelkou této zhoubné teorie. Došlo k poškození až 350 žen, které si odháčkováním prošly. Šly do toho sice dobrovolně, ale některé mají trvalé následky,“ sdělila v závěrečné řeči státní zástupkyně Yveta Eichlerová.

Proces s Dobešem a Pláškovou byl vedený jako proti uprchlým. Dobeš dlouhé roky pobývá v jihovýchodní Asii, podle informací Práva je nyní na Filipínách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám