Hlavní obsah

Na internetu vyhrožoval podřezáním, vyvázl s podmínkou a zákazem diskutovat

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako nekompromisní bijec, který se neštítí podřezávat děti svých oponentů, se v diskuzi na YouTube prezentoval dvaadvacetiletý Jiří Matouš. Dalšímu účastníkovi diskuze tam napsal, že si pro něj přijde a podřeže ho i s jeho dětmi, což doprovodil velkými písmeny napsaným provoláním Alláhu Akbar. U soudu vyvázl s podmínkou za nebezpečné vyhrožování, a když před jednací síní uviděl novináře, raději utekl.

BEZ KOMENTÁŘE: Na internetu vyhrožoval podřezáním, vyvázl s podmínkou a nesmí diskutovatVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Matouš se zapojil do diskuse pod videm Tomia Okamury pod názvem „Vláda podporuje lichváře a exekutory“ v únoru loňského roku.

„Proč se s tím serete?? Prostě je spoutejte a veřejně je na ulicích uprostřed či uprostřed města nožem podřežte a je to ne??? Oni si to pak rozmyslí, moje kamarádka podržela nožem člověka byla členkou gangu v Brazílii mám i video jestli to chcete vidět, musíte ukázat sílu musíte se zvednout a něco dělat nespoléhat se na vládu ale sami udělat převrat ale ne slovy ale činy ne protesty ale zabíjením násilím vždy to tak fungovalo bez ohledu na morálku či jiné s*ačky,“ naťukal do klávesnice (redakce zachovala původní gramatickou podobu vzkazu).

Když se jej další diskutující dotázal, zda náhodou nepodněcuje k vraždě, Matouš opět neohroženě reagoval.

Nenávist na internetu je třeba potírat, ale při zachování svobody slova, shodli se experti

Domácí

„Policie jsou idioti a vůbec nezajímají nejsi první kdo mě nahlašuje na policii kterou to zajímat nebude natož YouTube komentář já už toho napsal tolik že už bych musel být ve vězení několikrát nebo minimálně na výslechu na kterém jsem byl myslím 2x a stejně mě to nezajímá protože jsem s nima vyjebal tak že na mě nic neměli a udělal jsem z nich šašky ale dobře dám ti munici policie, přijdu si pro tebe zjistím si kdo jsi a zabiju tebe i tvé děti nožem ALLÁHU AKBAR,“ vyhrožoval.

S policií ale tentokrát nevyběhl, jak se holedbal. Naopak, putoval před městský soud v Brně, který jej potrestal dvěma měsíci vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Soud mu současně zakázal na dva roky účast v internetových diskuzích a nařídil mu psychiatrickou ambulantní léčbu. S takovým verdiktem se mladík odmítl smířit a podal odvolání.

Podmínka pro Češku za schvalování teroru v Christchurchi je pravomocná

Domácí

Protože po spatření novinářů u odvolacího krajského soudu Matouš raději zvolil ústup, bylo jen na jeho obhájci, aby se pokusil trest zvrátit. Advokát namítal, že diskutující, jemuž Matouš vyhrožoval, nebyl zjištěn, proto nelze tvrdit, že by měl důvodnou obavu o život.

„Jeho ovládací schopnosti byly v době spáchání činu podstatnou měrou sníženy, jak potvrdil znalec, je otázkou, zda mohl domyslet následky svého jednání. Nic nenasvědčuje tomu, že by to myslel vážně,“ argumentoval obhájce.

„Trest je nepřiměřený, stejně jako omezení komunikace. Bude vyloučen z obvyklého způsobu chování, převážnou část života tráví doma a odtud komunikuje se svými kamarády. Navrhuji soudu zproštění obžaloby,“ nabídl soudu svůj pohled advokát.

Senát v čele s Halinou Černou ale nepřesvědčil. Podle soudce zpravodaje Jaroslava Pálky se diskutér jen domáhal, aby soud přijal jeho pohled na věc.

Bylo to krásný, ale bylo toho málo! Muž schvaloval Breivikův teror, hrozí mu 15 let

Krimi

„Není důležité, že ten další diskutující nebyl ztotožněn, je potřeba vycházet z obsahu jeho zprávy. Obžalovaný otevřeně píše, jak se vůči policii zachoval a udělal z ní prý šašky, z celého textu neplyne, že by se mělo jednat o nadsázku, básnický výtvor či nějakou indispozici,“ zhodnotil soudce.

Matouš se navíc v diskuzi naparoval v době podmíněného zastavení trestního stíhání pro podobný skutek. „Trest je jen výchovný. A naprosto přiměřené je i omezení, aby se obžalovaný zdržel účasti na diskuzích. S kamarády a přáteli jde komunikovat i jinak než prostřednictvím sociálních sítí,“ dodal Pálka.

Reklama

Výběr článků

Načítám