Hlavní obsah

Bylo to krásný, ale bylo toho málo! Muž schvaloval Breivikův teror, hrozí mu 15 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až 15 let vězení hrozí 57letému Miroslavu Cirnfusovi, který podle žalobce veřejně schvaloval teroristické útoky norského radikála Anderse Breivika. Případ začal v pondělí projednávat pražský městský soud, ale následně ho odročil, aby Cirnfuse mohli vyšetřit znalci z oboru psychologie a psychiatrie. Obžalovaný kvůli zdravotnímu stavu vypovídat odmítl, uvedl ale, že je „vyznavačem černého humoru“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Cirnfus (v čepici) u pražského městského soudu

Článek

Breivik během svého řádění povraždil v roce 2011 desítky lidí, což později poněkud zmateně vysvětloval svou nacionalistickou ideologií a snahou o upoutání pozornosti.

Cirnfus podle obžaloby loni v červenci na Facebooku komentoval článek o Breivikových útocích slovy: „Bylo to krásné, ale bylo toho málo!“. Na otázku jiného přispěvatele, kolik lidí Breivik „vlastně dostal“, odpověděl: „Málo!“. Podle státního zástupce se tím dopustil podpory a propagace terorismu.

Za schvalování teroru v mešitách dostal muž podmínku. Přestává sranda, vzkázala soudkyně

Krimi

Cirnfus u soudu ze zdravotních důvodů v pondělí vypovídat odmítl. Na policii dříve prohlásil, že své trestní stíhání považuje za nesmyslné. „Ty komentáře, na ty jsem si matně vzpomněl. V podstatě jsem nikdy ten článek ani nikdy nečetl, reagoval jsem pouze na komentáře lidí,“ uvedl Cirnfus.

„Nepovažuji to za žádné schvalování nebo podporu terorismu. Je to nepochopení nebo záměr třetí strany mě poškodit,“ poznamenal muž.

Po provedení listinných důkazů soud jednání odročil na konec srpna kvůli vypracování znaleckého posudku z oboru psychologie a psychiatrie.

Schvalování teroristického útoku na Novém Zélandu míří k soudu

Krimi

Cirnfus: Nejsem zlej

Cirnfus není kvůli svým příspěvkům u soudu poprvé. Už v minulosti například zmínil „vytrávení“ organizace, která pomáhá obětem trestných činů z nenávisti, novičokem. Její ředitelce pak adresoval fotografii polystyrenové hlavy se zabodanými noži a další nenávistné příspěvky.

Za to dostal původně třicetitisícový peněžitý trest, odvolací soud jej ale zrušil a postoupil do přestupkového řízení. Na to Cirnfus reagoval tím, že ředitelku organizace označil za „opovrženíhodnou osobu, veš v našem kožichu, cizopasnického škůdce“.

„Senát by měl možná vědět, že jsem vyznavač velmi černého humoru a cynik. Ale nejsem zlej člověk,“ snažil se vysvětlovat povahu svých příspěvků Cirnfus v pondělí u soudu.

Breivik, od roku 2017 přejmenovaný na Fjotolfa Hansena, v červenci 2011 nejprve odpálil nálož před vládní budovou v Oslu, kde zabil osm lidí. Poté využil nastalé situace a v policejní uniformě odjel na ostrov Utøya, kde měla norská sociálnědemokratická Strana práce letní tábor Svazu dělnické mládeže, své mládežnické organizace.

Breivik tam během asi hodinu a čtvrt trvajícího řádění povraždil 69 lidí. V současnosti si odpykává trest 21 let vězení s možností prodloužení – nejdelší možný trest uložitelný v rámci v norské justice.

Reklama

Výběr článků

Načítám